Bakterijska vaginoza je česta vaginalna infekcija koja se dogodi kada se poremeti balans između dobrih i loših bakterija u vagini, poput bakterije koja se zove Gardnerela Vaginalis.

Bakterijska vaginoza je najmanje istražena i često ignorisana u lečenju upravo zbog nedovoljne istraženosti i asimptomatskih pacijentkinja.

Novije studije pridaju sve veći značaj ovom oboljenju nakon otkrivanja komplikacija koje ova bolest sa sobom nosi.

Bitno je da oboljenje nije ZARAZNO, može se javiti i kod seksualno neaktivnih žena ali je dakako češća kod seksualno aktivnih žena.

Gardnerela Vaginalis nije patogena kod muškaraca. Može se zadržati u uretralnom kanalu ali se kroz 2-3 meseca a nekada i mnogo ranije prirodnim putem eliminiše. Lečenje muškaraca nije potrebno ali se zbog zadržavanja bakterije u uretralnom kanalu muškaraca savetuje korišćenje kondoma kako se ne bi infekcija i nakon završenog antibiotskog lečenja vratila ženi.

UZROCI:

Gardnerela vaginalis je normalni stanovnik vaginalne flore i spada u loše bakterije. Kada se održava vaginalni balans do simptoma i komplikacija neće doći. I dalje nije poznat razlog nastanka ove infekcije ali se smatra da je poremećen vaginalni balans.

Vaginalni balans se može poremetiti sledećim putem:

Nezaštićeni seksualni odnos Semena tečnost je alkalnog karaktera, dok je normalni pH vagine kiseo. Sve preko pH 4,5 narušava normalnu floru vagine.

Korišćenje sapuna i ispiranje vagine može sprati dobre bakterije i tako omogućiti povećan broj loših bakterija. U 95% slučajeva dobre bakterije su Laktobacili koji se nalazi u probioticima.

Trudnoća koju prati hormonski disbalans takođe narušava normalni vaginalni balans.

Smanjen broj laktobacila koji predstavlja 95% bakterija u vagini i to onih zaduženih za očuvanje normalne vaginalne flore.

Simptomi:

U 70% žena ova infekcija je asimptomatska, zbog čega se žene neće javiti ginekologu i na vreme započeti terapiju.

U slučaju da je simptomatska, javlja se sledeće:

  • Jak vaginalni miris, koji podseća na miris ribe

  • Vaginalni svrab

  • Beli, sivi, pa čak i zelenkasti sekret

  • Pečenje prilikom mokrenja.

  • Vaginalna suvoća.

Komplikacije:

Seksualno prenosive bolesti Ako imate BV, imate veći rizik za dobijanje neke od seksualno prenosivih bolesti ( gonoreja, HIV, Herpes, Hlamidija).

Povećan rizik za infekciju nakon ginekološke operacije ( histerektomija, kiretaža).

Pelvično inflamatorna bolest ( infekcija uterusa, jajovoda, jajnika) koja posledično može dovesti I do infertiliteta.

Problem sa začećem Mnoge studije su pokazale da postoji povezanost između BV I otežanog začeća, prevremenog rođenja Ili male težine bebe na rođenju.

Dijagnoza:

Lekar može postaviti dijagnozu na osnovu kliničke slike kada pacijentkinja navodi prisustvo leukoreje ( belo pranje, koje može biti beličasto, žućkasto ili zelenkasto) uz navođenje da sekret ili veš imaju miris ribe.

Drugi način otkrivanja je putem uzimanja vaginalnog uzorka sekreta. Mikroskopski se nalaze tipične ćelije clue cells ( ćelije vaginalnog epitela prekrivene mnoštvom bakterija koje izgledaju kao da su posute šećerom u prahu)

Lečenje:

Najefikasnije lečenje je metronidazolom. Na osnovu procene lekara lek će se primenjivati oralnim ili vaginalnim putem. Uz to, umesto metronidazola, lek izbora je klindamicin. Uz primenu antibiotika, savetuje se uzimanje probiotika.

Lečenje trudnica: Tretman trudnica je daleko komplikovaniji nego kod ostalih žena.Ako ste prethodno rodile bebu pre predviđenog termina, savetuje se testiranje na bakterijsku vaginozu tokom svojih prvih meseci trudnoće, kako bi se prevremeno rodjenje preveniralo. Nevezano od ovih rizika, svaka trudnica sa gore navedenim simtomima bi trebalo da se testira I koristi terapiju. Trudnice koje nemaju simptome ne zahtevaju primenu navedene terapije.

Prevencija:

Ne ispirajte vaginu time joj narušavate pH.

Izbegavajte seksualni odnos sa nekim za koga niste sigurni da li ima ili ne neku od seksualno prenosivih bolesti. Koristite kondom.

Izbegavajte iritanse, poput sapuna, vrelih kupki, dezodoransa.

Korišćenjem kondoma izbegnite izlaganje semenoj tečnosti koja je alkalna I isto narušava pH vagine.

Probiotici se savetuju kao svakodnevna suplementacija upravo zbog prisustva dobrih bakterija koji su normalni stanovnici vaginalne flore I sprečavaju njen disbalans.

Ukoliko vam je potrebna konsultacija sa autorkom ovog teksta, dr Vanjom Slijepčević, doktorom medicine, na ovu ili sličnu temu, konsultaciju možete zakazati putem linka.

Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju prvu video konsultaciju već danas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.