“Bajdenova administracija će poštovati Vašingtonski sporazum, to je za nas dobra vest…”

0
Printscreen/Youtube/Prva TV

“Nova administracija SAD prihvata obaveze iz Vašingtonskog sporazuma koji je zaključen tokom mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa”, izjavio je danas srpski ambasador u SAD Marko Ðurić.

On je, gostujući na TV Prva, rekao da je to za nas dobra vest, jer u tom sporazumu postoji čitav niz elemenata vezan za našu infrastrukturu, ekonomiju, zaštitu naše crkve, između ostalog i presude vezane za manastir Dečani koje treba da se primenjuju.

Ðurić je istakao da je predstavljati Srbiju u SAD velika odgovornost i da širenje istine i političkih poruka o našoj zemlji zahteva prilagođavanje američkim narativima i načinu razmišljanja.

U tom kontekstu, Ðurić je otkrio i da Srbija suštinski decenijama nije bila prisutna u SAD u meri u kojoj je bilo potrebno, s obzirom na značaj odluka koje se tamo donose.

„Vreme je da se to promeni i poslednjih nekoliko meseci smo imali vrlo intenzivne kontakte i već 25 sastanaka sa članovima Kongresa“, rekao je ambašador ističući da se to dešavalo u periodu dok je Vašington bio zatvoren zbog pandemije, prenosi portal Nova.rs.

Kako kaže, gradimo zdrav i dobar srpski kokus, odnosno Udruženje članova američkog Kongresa koji se grupišu prema zajedničkom mišljenju, stavovima i načelima.

Prema njegovim rečima, država se do 1991. godine na organizavan način bavila dijasporom, a sada smo u fazi kada iz pepela to gradimo iz početka. U SAD postoji značajna srpska zajednica prisutna u različitim branšama, imamo visokopozicionirane ljude i radi se na tome da na neki način imamo najmanji zajednički sadržalac, kao i na izgradnji digitalne platforme za povezivanje srpske dijaspore u SAD, dodao je on.

„Ovo više nije više vreme kada je dovoljno samo da se okupljamo na ćevapima, već putem digitalnih platformi treba da se povezujemo i radi ekonomske saradnje i radi lobiranja, kao što druge razvijenije dijaspore rade“, kazao je Ðurić.

Na pitanje da li će pritisci na Srbiju da se pojačaju, naš ambasador odgovara da ima utisak da Amerika snažno podržava ulogu EU u dijalogu između Beograda i Prištine i da će podržati rad Lajčaka, jer će zapravo primat u toj vrsti razgovora uz njihovu podršku imati EU.

Dodaje da su SAD vrlo su zainteresovane za to da se dijalog nastavi, ističući da je Blinken javno pozvao Kurtija da na konstruktivan nacin nastavi dijalog, ali da Priština antagonizmom ne demonstrira baš spremnost za konstruktivan odnos.

Govoreći o pritisku na Grčku da prizna takozvano Kosovo, Ðurić je podsetio na to da je jedan od ključnih elemenata Vašingtonskog sporazuma “moritorijum na sve akcije vezane za priznavanje Kosova”.

„Mi smo za pridržavanje onoga što je dogovoreno. Predsednik Vučić je izgradio brend Srbije kao zemlje koja se drži svoje reči“, kazao je Ðurić, dodajući da niko ne treba da ima dilemu oko toga kako bi se Srbija ponašala, ako bi došlo do ozbiljnog kršenja ovih obaveza.