Bajden zapretio sankcijama Mjanmaru zbog vojnog puča: “SAD će braniti demokratiju svuda gde je napadnuta, narod je deset godina radio na demokratskom napretku…”

0

(Beta) – Predsednik SAD Džozef Bajden zapretio je danas da će uvesti nove sankcije Mjanmaru nakon što je vojska izvršila državni udar i uhapsila najviše zvaničnike vlade.

Bajden je naveo da su preuzimanje vlasti od strane vojske, hapšenje premijerke Aung San Su Ći i drugih zvaničnika, i proglašenje vanrednog stanja “direktan napad na tranziciju Mjanmara ka demokratiji i vladavini prava”, navodi Asošiejted pres.

“U demokratiji sila nikada ne treba da teži da nadvlada volju naroda ili da pokuša da poništi ishod verodostojnih izbora. Narod Mjanmara je gotovo deset godina radio na uspostavljanju izbora, civilne vlade i mirnog prenosa vlasti. Taj napredak treba poštovati”, rekao je Bajden.

Podsetio je da su SAD ukinule sankcije Mjanmaru posle uvođenja demokratije u toj zemlji, ali je dodao da neće oklevati da ih ponovo uvedu.

“Poništavanje napretka će zahtevati hitnu procenu naših zakona o sankcijama koja će biti praćena adekvatnom akcijom. SAD će braniti demokratiju svuda gde je napadnuta”, dodao je Bajden.

Mjanmar, poznat i kao Burma, decenijama je bila svojevrstan američki projekat promocije demokratije, iako je nedavno bilo ozbiljne zabrinutosti zbog skretanja te države u autoritarizam.

Vojska je rano jutros preuzela vlast nakon hapšenja Aung San Su Ći i drugih demokratski izabranih lidera.

Vojska, koja je danas proglasila jednogodišnje vanredno stanje, patrolira ulicama, a trenutno je na snazi noćni policijski čas, navodi BBC.

Mjanmarom je vojska vladala do 2011. godine kada su sprovedene demokratske reforme koje je predvodila Aung San Su Ći.