Bajden: “SAD bi vojno intervenisale u slučaju kineske invazije na Tajvan”

0
(Beta/AP Photo/Evan Vucci)

(Beta) – Predsednik SAD Džo Bajden upozorio je danas u Tokiju da bi SAD “vojno branili Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju” na to autonomno ostrvo, upozoravajući da Kina “flertuje s opasnošću”.

“To je obaveza koju smo preuzeli”, rekao je Bajden na pitanje novinara da li bi SAD vojno intervenisale protiv pokušaja Kine da silom zauzme tu teritoriju.  

“Složili smo se sa politikom jedne Kine, to smo potpisali… ali ideja da (Tajvan) može biti uzet silom jednostavno nije prikladna”, rekao je Bajden. 

On je rekao da bi to “poremetilo ceo region i bila bi još jedna akcija slična onome što se desilo u Ukrajini”. 

Po njegovim rečima, posle ruske invazije Ukrajine, sve je veća potreba da se štiti to ostrvo koje ima samoupravu. 

Prema politici “Jedne Kine” SAD priznaju Peking kao vladu Tajvana i nemaju diplomatske odnose sa Tajvanom. Međutim, one održavaju nezvanične kontakte sa Tajvanom, uključujući i “de fakto” ambasadu u glavnom gradu Tajpeju.

SAD obezbeđuju i vojnu opremu za odbranu Tajvana. 

Bajden najavio novi Azijsko-pacifički ekonomski pakt sa 13 zemalja

Bajden je objavio pokretanje novog Azijsko-pacifičkog ekonomskog partnerstva sa 13 zemalja učesnica, među kojima su SAD i Japan, ali ne i Kina – koja na to ne gleda blagonaklano.

Indo-pacifički ekonomski okvir (Indo-Pacific Economic Framework, IPEF) nije sporazum o slobodnoj trgovini, već predviđa integraciju među zemljama članicama u četiri ključna domena – digitalnoj ekonomiji, lancima snabdevanja, zelenoj energiji i borbi protiv korupcije.

Indo-pacifički ekonomski okvir osmišljen je za uspostavljanje ekonomske strategije predsednika SAD Džozefa Bajdena u regiji. Taj trgovinski sporazum bi trebalo da omogući SAD da bliže sarađuju sa ekonomski ključnim državama Azije.  

Bajden je obećao “konkretne prednosti” za narode indo-pacifičkog regiona od novog trgovinskog dogovora. Tim sporazumom SAD daju znak da su posvećene toj ekonomskoj sferi i uspostavljanju stabilnosti u trgovini posle poremećaja izazvanih pandemijom koronavirusa i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Na sastanku sa japanskim prejijerom Fumiom Kišidom u Tokiju, Bajden je rekao da će novi sporazum takođe povećati američku saradnju sa drugim zemljama u regionu. 

To je najnoviji korak Bajdenove administracije u pokušaju da sačuva širi američki uticaj u regionu u kojem je do nedavno izgledalo da u njemu raste uticaj Kine.