Bajden prvog dana počinje da poništava Trampove odluke: Klimatski sporazumi prvi na redu…

0

Izabrani predsednik SAD Džozef Bajden planira da prvog dana mandata poništi neke od najkontroverznijih odluka odlazećeg šefa države Donalda Trampa i da odmah preduzme korake u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Prema navodima njegovog budućeg šefa kabineta Rona Klejna, Bajden će odmah posle inauguracije u sredu početi da donesi predsedničke uredbe s namerom da promeni brojne politike, ne čekajući Kongres SAD u kojem njegova Demokratska stranka kontroliše oba doma.

On će prvog dana ukinuti zabranu ulaska u SAD za državljane nekih većinski muslimanskih zemalja, podneti zahtev da se SAD ponovo priključe Pariskom sporazumu o klimatskim promenama, i naložiti obavezno nošenje maski u federalnim objektima i tokom putovanja između saveznih država, naveo je Klejn u dopisu saradnicima.

Bajden će produžiti i moratorijum na otplatu studentskih kredita, kako bi sprečio izbacivanje iz stanova studenata koji ne mogu da plate kiriju usred pandemije.

“Ove uredbe će pomoći milionima Amerikanaca pogođenih krizom”, naveo je Klejn.

Ipak, naveo je Klejn, za “potpuno ostvarenje” Bajdenovih ciljeva biće potrebna i saglasnost Kongresa koji treba da odobri plan za pomoć tokom pandemije, vredan 1.900 milijardi dolara.

Klejn je naveo da će Bajden prvog dana predložiti i sveobuhvatni zakon o imigraciji.

Deo Bajdenovog plana biće i otvaranje mogućnosti da milioni ilegalnih imigranata u SAD dobiju američko državljanstvo.

Drugog dana na dužnosti Bajden će potpisati uredbe koje se tiču pandemije koronavirusa, a uključuju ponovno otvaranje škola i kompanija i masovnije testiranje na koronavirus.

Bajden će u petak doneti uredbe o novčanoj pomoći onima koji su pogođeni ekonomskim posledicama pandemije.

Druge sedmice na mestu predsednika Bajden će preduzeti mere koje se tiču reforme pravosudnog sistema, klimatskih promena i imigracije, uključujući direktivu da bude ubrzano spajanje porodica razdvojenih na granici SAD i Meksika u vreme Trampa.

Novi predsednici tradicionalno donose brojne uredbe prvih dana mandata.

Isto je postupio i Tramp, ali su sudovi poništili mnoge njegove uredbe.