Bajden proglasio katastrofu nakon udara uragana Ida na Luizijanu

0

Američki predsednik Džo Bajden proglasio je katastrofu u državi Luizijani i naredio da se područjima pogođenim uraganom Ida pruži savezna pomoć, saopštila je Bela kuća.

„Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smeštaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine, kao i druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici preduzeća oporavili od katastrofe“, navodi se u saopštenju.

Uragan Ida, koji je u nedelju stigao do obale Luiziane kao uragan kategorije 4, uz vetrove od oko 240 kilometara na sat, provale oblaka i visoke talase koji su potopili velik deo obale, u međuvremenu je oslabio na kategoriju 1 po Safir-Simpsonovoj skali.

Ida je samo za tri dana, otkako se pojavila u Karipskom moru kao tropska oluja, ojačala do uragana kategorije 4, uz vetrove od 240 kilometara na sat, izvestio je Nacionalni centar za uragane (NHC). Za nekoliko sati uragan je stigao do Nju Orleansa kao oluja kategorije 3, uz nešto slabije vetrove, ali uz talase više od predviđenih 1,83 metra na nekim delovima obale.