Bajden pozvao kubanske vlasti da slušaju svoj narod: “Mi smo uz njihov energični poziv za slobodu…”

0

(Beta-AFP) – Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je danas “kubanski režim da čuje svoj narod” i njegov “snažan poziv za slobodu”.

U saopštenju koje je objavila Bela kuća, dan posle istorijskih demonstracija na Kubi, navedene su Bajdenove reči da “SAD pozivaju kubanski režim da čuje svoj narod i odgovori na njegove potrebe u ovom presudnom trenutku, umesto da se obogaćuje”.

“Mi smo uz kubanski narod i njegov energičan poziv za slobodu kao i oslobađanje od dramatičnog udara pandemije, decenija represije i ekonomskih patnji nametnutih od strane autoritarnog režima”, rekao je američki predsednik.

Obhrvani ekonomskom krizom koja je dodatno pogoršala nestašice hrane i lekova i navela vladu da ukida struju više sati dnevno, hiljade Kubanaca spontano je u nedelju izašlo na ulice u desetinama gradova i sela u zemlji uz uzvike “Gladni smo”, “Sloboda” i “Dole diktatura”.

Ovakav tip okupljanja dosad nije viđen na Kubi gde su jedini dozvoljeni skupovi uglavnom oni Komunitsičke partije, jedine u zemlji. 

“Kubanci sa hrabrošću traže svoja univerzalna osnovna prava. Treba poštovati ta prava uključujući i pravo na mirne demonstracije i pravo na slobodan izbor budućnosti”, rekao je Bajden.