Bajden potpisao prvi Zakon o kontroli naoružanja: “Daleko manje od mera za koje sam se zalagao, ali ako Bog da, i ovo će spasiti živote”

0
EPA-EFE/YURI GRIPAS

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden potpisao je dvopartijski Zakon o oružju koji ima za cilj da spreči “neproverenim i opasnim ljudima da pristupe vatrenom oružju”. takođe, cilj zakona je i da omogući ulaganje sredstava za dostupniju negu mentalnog zdravlje širom zemlje. Zakon je usvojen nakon godina zastoja u kontekstu javne i političke debate oko kontrole naoružanja u Americi, piše Njujork tajms.

Bajden je potpisao zakon dan nakon što ga je usvojio Predstavnički dom, i dva dana nakon što je zakon prošao u Senatu, gornjem domu američkog Kongresa, gde je dvostranačka grupa senatora radila na postizanju kompromisa koji bi mogao da slomi takozvani republikanski “filibastera”, prepreku koja je dugo sprečavala svaki napor da promeni Zakon o oružju.

Usvajanje zakona usledilo je mesec dana nakon užasne masovne pucnjave u osnovnoj školi u Jvaldeu, u Teksasu, u kojoj je poginulo 19 dece i dvoje nastavnika. Prethodno se dogodio rasistički napad u Bufulu, u saveznoj državi Njujork.

Bajden priznao da je predlog zakona daleko ispod mera kontrole oružja za koje se zalagao, ali je primetio da se “ovim zakonom usvajaju i npojedini dugo zahtevani prioriteti”.

„Ako Bog da, to će spasiti mnogo života“, rekao je Bajden tokom poptisivanja zakona.