Bajden optužio Kinu za prikrivanje informacija o poreklu koronavirusa: “Ne dostaju ključni podaci…”

0

(Beta-AFP) – Američki predsednik Džozef Bajden optužio je Kinu da prikriva “ključne informacije o poreklu pandemije koronavirusa”, posle objavljivanja sažetka izveštaja američke obaveštajne istrage u kojem su ostale određene nejasnoće.

Izveštaj označen kao strogo poverljiv ove nedelje je dostavljen Bajdenu, koji je obaveštajnim službama dao rok od 90 dana da udvostruče napore i objasne poreklo pandemije koronavirusa.

Prema delovima izveštaja objavljenim u petak uveče, obaveštajne službe su zaključile da koronavirus čiji je naučni naziv SARS-CoV-2 nije razvijen kao biološko oružje i da verovatno nije genetski modifikovan.

Međutim ostaje podeljenost u stavu da li je koronavirus izazvan prirodnom izloženošću, ili je rezultat “laboratorijske nesreće”.

“Ključne informacije o poreklu pandemije postoje u Kini, a od početka su tamošnji zvaničnici radili na sprečavanju pristupa međunarodnih istražitelja”, rekao je američki predsednik.

Bajden je dodao da Kina nastavlja da odbacuje pozive na transparentnost i prikriva informacije iako je dalje prisutna pandemija koronavirusa.

Kineska ambasada u Vašingtonu odmah je reagovala u petak uveče i optužila SAD za političku manipulaciju.

“Izveštaj američke obaveštajne zajednice pokazuje da su SAD odlučne da krenu pogrešnim putem političke manipulacije”, navela je kineska ambasada i dodala da se izveštaj zasniva “na pretpostavci kineske krivice, samo da bi Kina bila žrtveni jarac”.