Bajden o procurelom nacrtu Vrhovnog suda SAD o abortusu: “Moramo da zaštitimo prava žena na izbor”

0
(Beta/AP Photo/Evan Vucci)

Vrhovni sud Sjedinjenih Država privremeno je izglasao poništavanje odluke “Rou protiv Vejda”, značajne presude presedana kojom je u brojnim saveznim državama legalizovan abortus, navodi se u procurelom nacrtu mišljenja koji je objavio Politiko, a prenosi Gardijan.

Bela kuća je ubrzo izdala saopštenje predsednika SAD Džozefa Bajdena povodom procurelog nacrta mišljenja Vrhovnog suda u kom se, između ostalog, ističe kritika potencijalne odluke Vrhovnog suda.

“Ne znamo da li je ovaj nacrt originalan, ili odražava konačnu odluku Suda, ali želim da budem jasan u tri tačke u vezi sa predmetima pred Vrhovnim sudom”, piše u Bajdenovom saopštenju.

“Prvo, moja administracija se snažno zalagala pred Sudom za odbranu Rou protiv Vejda. Govorili smo da je slučaj zasnovan na dugačkom nizu presedana koji priznaje koncept lične slobode iz četrnaestog amandmana protiv uplitanja vlade u intenzivne lične odluke. Verujem da je pravo žene na izbor fundamentalno, a slučaj Rou je bio zakon kao baza za sve ostale slučajeve skoro pedeset godina i osnovna pravičnost i stabilnost našeg zakona zahtevaju da se on ne obori”, istakao je američki predsednik.

Dodao je da je on lično ubrzo nakon donošenja teksaškog zakona koji zabranjuje abortus, kao i drugih zakona koji ograničavaju reproduktivna prava žena, uputio svom Savetu za rodnu politiku i Kancelariji savetnika Bele kuće zahtev da pripreme opcije za odgovor administracije na nastavak napada na pravo žena na abortus u američkoj javnosti – i pred američkim sudovima – a sve kao ishod mogućih ishoda u predmetima koji se vode pred Vrhovnim sudom.

“Treće, ako Sud poništi presedan Rou protiv Vejda, to će se odraziti na na izabrane zvaničnike naše nacije na svim nivoima vlasti, sa ciljem da zaštite pravo žene na izbor. I na biračima će ovog novembra biti odgvornost da izaberu zvaničnike koji podržavaju takav izbor. Na saveznom nivou, biće nam potrebno više senatora koji podržavaju takav izbor, ali i većina u Predstavničkom domu, kako bi se usvojio zakon koji kodifikuje preseda Rou protiv Vejda. Ja ču raditi na usvajanju i potpisivanju zakona”, zaključio je Bajden u saopštenju koje je prenela Bela kuća.