Abortus bi mogao da postane ilegalan: Vrhovni sud u Americi glasao protiv čuvene presude Rou protiv Vejda

0
EPA-EFE/SHAWN THEW

Vrhovni sud SAD privremeno je izglasao poništavanje odluke “Rou protiv Vejda”, značajne presude koja je legalizovala abortus širom Amerike, navodi se u nacrtu mišljenja koji je objavio Politiko.

Politiko je u ponedeljak uveče saopštio da je dobio početno mišljenje većine koje je napisao sudija Semjuel Alito i koje je prosleđeno sudu 10. februara. Mišljenje poništava “Rou protiv Vejda”, sudsku presudu iz 1973. koja je zadržala ustavno pravo na abortus, i naknadnu odluku iz 1992. – “Planirano roditeljstvo protiv Kejsija” – koja je u velikoj meri potvrdila to pravo, piše Gardijan.

Rou protiv Vejda je sudska odluka koja štiti pravo na abortus u SAD do tačke u kojoj fetus može da preživi van materice, što je kako je naširoko pššrihvaćeno do 24 nedelje gestacije. Presuda iz 1973. je među najkontroverznijim u američkoj istoriji i bila je podvrgnuta mnogim pravnim izazovima tokom godine – ali je opstala do sada.

Ako vrhovni sud poništi odluku Rou protiv Vejda to bi moglo da pokrene novi talas ograničenja koji će se verovatno usredsrediti na pacijente koji napuste svoju državu da bi izvršili legalan abortus u drugim državama ili koji naručuju lekove za abortus kod kuće.

Politiko je citirao Alitoa koji je rekao: “Rou je ozbiljno pogrešio od samog početka. Njegovo obrazloženje je bilo izuzetno slabo, a odluka je imala štetne posledice. I daleko od nacionalnog rešavanja pitanja abortusa, Rou i Kejsi su rasplamsali debatu i produbili podele”.

Dodao je i sledeće: “Smatramo da Rou i Kejsi moraju biti odbačeni. Vreme je da se poštuje ustav i da se pitanje abortusa vrati narodnim izabranim predstavnicima”.

Četvorica drugih sudija koje su imenovali republikanci, glasali su sa Alitom na konferenciji održanoj među sudijama, dodaje se u članku. Nakon početnog glasanja među sudijama nakon usmene rasprave, jednom se dodeljuje većinsko mišljenje i piše nacrt. Zatim se distribuira među sudijama. Ponekad, između početnog glasanja i objavljivanja presude, poravnanje glasova može da se promeni. Presuda je konačna tek kada je objavi sud.

Ali ako, kako se očekivalo, bude usvojena, odluka bi presudila u korist Misisipija u veoma značajnom slučaju o pokušaju te države da zabrani većinu abortusa nakon 15 nedelja trudnoće.

To bi bilo veoma loše za poluvekovnu garanciju zaštite reproduktivnih prava širom zemlje i omogućilo svakoj državi da odluči da li da ograniči ili zabrani abortus. Nekoliko država koje predvode republikanci već je usvojilo veoma restriktivne zakone o abortusu u iščekivanju takve presude Vrhovnog suda koji, zahvaljujući trojici sudija koje je imenovao Donald Tramp, sada ima konzervativnu većinu od 6-3.

Politiko je saopštio da je dobio kopiju nacrta mišljenja od osobe koja je upoznata sa postupkom suda u slučaju Misisipija. Nacrt mišljenja ima 98 stranica, uključujući dodatak od 31 stranice istorijskih državnih zakona o abortusu, i uključuje 118 fusnota. Vrhovni sud je odbio da potvrdi šta bi bilo najgore kršenje bezbednosti u njegovoj istoriji – u vezi sa jednom od njegovih najvažnijih presuda u decenijama koja će sigurno rasplamsati duboke političke podele Amerike.

Nakon što je objavljena priča, na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se gomila demonstranata koja se okuplja ispred Vrhovnog suda u ponedeljak kasno uveče, mašući transparentima i skandirajući “moje telo, moj izbor”.

Demokrate su osudile presudu koja je procurila. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider većine u Senatu Čak Šumer objavili su saopštenje u kojem kažu da bi poništavanje presude Rou protiv Vejda bila “odvratnost, jedna od najgorih i najštetnijih odluka u modernoj istoriji”.

“Ako je izveštaj tačan, Vrhovni sud je spreman da nanese najveće ograničenje prava u poslednjih pedeset godina – ne samo ženama već i svim Amerikancima”, rekli su oni. “Svaki republikanski senator koji je podržao senatora Mekonela i glasao za Trampove sudije pretvarajući se da ovaj dan nikada neće doći, sada će morati da objašnjava američkom narodu.

Senator Berni Sanders je tvitovao da vest pokazuje da “Kongres mora da usvoji zakon koji kodifikuje Rou protiv Vejda kao zakon zemlje u ovoj zemlji sada”.

Zastupnici reproduktivnih prava i građanskih prava su takođe kritikovali.

Predsednica Naral Pro-Choice America Mini Timaraju nazvao je to “najzlokobnijim i najalarmantnijim znakom do sada da je najviši sud naše zemlje spreman da poništi odluku Rou protiv Vejda“.

“Ako vrhovni sud zaista izda mišljenje većine u skladu sa procurelim nacrtom čiji je autor sudija Alito, pomeranje tektonskih ploča prava na abortus biće jednako značajno kao i bilo koje mišljenje koje je sud ikada izdao”, rekla je.

Republikanci su, međutim, bili oduševljeni. Medison Kotorn, kongresmen iz Severne Karoline, napisao je na Tviteru: “Zbog Donalda Trampa, Rou protiv Vejda će biti poništeni”

Ankete su pokazale da relativno mali broj Amerikanaca želi da ova presuda bude preokrenuta.

2020. godine, AP VoteCast je otkrio da je 69% birača na predsedničkim izborima reklo da bi Vrhovni sud trebalo da ostavi odluku Rou protiv Vejda kakva jeste, a samo 29% je reklo da bi sud trebalo da poništi odluku.

Sudija Alito je rekao da sud ne može da predvidi kako bi javnost mogla da reaguje i da ne bi trebalo da pokušava. “Ne možemo da dozvolimo da na naše odluke utiču bilo kakvi spoljni uticaji, kao što je zabrinutost zbog reakcije javnosti na naš rad”, napisao je Alito u nacrtu mišljenja, prenosi Politiko.