“Bajden je legalni i izabrani predsednik”, “američka demokratija je preživela Donalda Trampa”: Kako je protekao poslednji dan do proglašenja pobednika izbora

1
Foto: Profimedia

Nakon pet dana praćenja uživo i potvrde najrelevantnijih svetskih medija, možemo da zaključimo – Džozef Bajden je pobedio na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Brojanje glasova trajalo je danima, u nekim saveznim državama i dalje traje, ali nakon što je potvrđeno da je pobedio u Pensilvaniji, više nema dilema.

Tačno 92 sata nakon što smo otpočeli priču o američkim predsedničkim izborima uživo, možemo da zaključimo ovaj tekst.

U nastavku pogledajte kako je tekao poslednji dan neizvesnosti do objave da je Bajden postao predsednik.

18:00 – Ili kako je to rekao magazin Njujorker: “Američka demokratija je preživela Donalda Trampa”

17:50 – Njujork je vest o Bajdenovoj pobedio pozdravio gromoglasnim aplauzima.

17:39 – Kamala Heris je prva potpredsednica u istoriji!

17:30 – GOTOVO JE.

17:22 – Razlika u Arizoni je smanjena, sada iznosi 20.573 glasa u Bajdenovu korist…

17:13 – Novi presek u Marikopa kauntiju

17:05 – Neka svako tumači na svoj način. Tramp trenutno ima ukupno 4.000.000 glasova manje i najmanje 39 elektorskih glasova manje od Bajdena. Potvrđenih.

17:00 – Nikome još uvek nije jasno zašto Tramp drži govor u Filadelfiji, a Vašington post nije uspeo da otkrije odgovor za još veću enigmu – zašto će govor držati ispred firme “Four seasons total landscaping”…

16:00 – Predstavnici biračkog odbora brane integritet svog rada i načina na koji broje glasove. Tim Donalda Trampa i dalje tvrdi da je u pitanju “prevara”.

15:45 – I još malo Tvitera…

15:30 – Tramp tvituje, Tramp tvituje, Tramp tvituje

15:10 – Kako je Gardijan lepo opisao, Nevada je utrostručila proizvodnju GIF-ova na društvenim mrežama, a nakon dugog ćutanja, opet smo čuli glas i iz te savezne države.

Ostalo je da izbroje još 124.000 glasova, a u čuvenom Klark kauntiju ostalo je neobrađeno još 54.000.

Nije daleko ni Nova godina.

15:00 – Bajden vodi u Džordžiji…

14:30 – Tramp često govori o tome da glasovi pristigli poštom nakon izborog dana ne bi trebalo da se računaju. Da su nelegalni. To je, jednostavno, neistina.

Evo koji su rokovi, unapred poznati, za pristizanje glasova poslatih na izborni dan, u različitim državama.

 • Teksas (4. novembar)
 • Virdžinja (6. novembar)
 • Kanzas (6. novembar)
 • Kentaki (6. novembar)
 • Masačusets (6. novembar)
 • Pensilvanija (6. novembar)
 • Ajova (9. novembar)
 • Severna Dakota (9. novembar)
 • Zapadna Virdžinija (9. novembar)
 • Minesota (10. novembar)
 • Misisipi (10. novembar)
 • Nevada (10. novembar)
 • Nju Džersi (10. novembar)
 • Njujork (10. novembar)
 • Severna Karolina (12. novembar)
 • Aljaska (13. novembar)
 • Distrikt Kolumbije (13. novembar)
 • Merilend (13. novembar)
 • Ohajo (13. novembar)
 • Ilinois (17. novembar)
 • Juta (17. novembar)
 • Kalifornija (20. novembar)
 • Vašington (23. ovembar)

14:00 – U Pensilvaniji je ostalo tačno 89.282 glasa da se izbroje…

13:40 – I dok se ne dešava ništa, konačno priča o jednom pravom “heroju američkih izbora”. Novinar CNN-a, televizije koja od početka emisije u toku izbornog dana nije prekidala izborni program, popularni Džon King, proveo je u prva dva dana (u utorak i sredu, ako ste se zabrojali) između 12 i 14 sati u živom programu, analizirajući rezultate ispred interaktivne mape, poredeći kauntije i objašnjavajući građanima da ništa nije onako kako izgled s početka.

Građanin Donald nije pazio na času.

Oni koji jesu na sva usta hvale Kinga za obavljeni posao.

13:15 – Za to vreme, familija Tramp u svom kućnom okruženju – na Tviteru…

13:00 – Presek stanja…

Džordžija: Jako malo glasačkih listića je preostalo da se prebroji, a američki mediji pišu da je razlika između dva kandidata “tanka kao britva”, pa će doći do ponovljenog prebrojavanja.

Nevada: Razlika između dva kandidata takođe nije velika, ali je za razliku od prethodno spomenute savezne države ovde preostalo da se prebroji mnogo glasova. Samo je kaunti Klark u četvrtak najavio da će juče objaviti rezultate 51.000 glasova, a objavili su samo 30.000.

U četvrtak je rečeno da je ostalo oko 190.000 glasova da se prebroji, a u međuvremenu nije bio nijedan “apdejt”.

Pensilvanija: Bajden je u petak imao prednost nad Trampom od 0,29 odsto, a zakon te savezne države nalaže da se mora izvršiti ponovno brojanje ako je razlika između dva kandidata manja od 0,5 odsto.

12:45 – Kako se konačno saopštenje o pobedniku približava, tako se menja i odnos snaga na različitim društveno-političkim poljima. Gardijan je odlično primetio kako recimo imperija Ruperta Mardoka menja kurs.

Ovo je naslovna strana Njujork posta od 25. septembra.

Njujork post 25. septembar

Danas već stvari izgledaju malo drugačije…

11:55 – Kao na malom fudbalu, kad samo jedan pamti rezultat, a ostali ga optužuju da laže. Prema CNN-u trenutni rezultat u sigurnim elektorskim glasovima je 253-213, AP tvrdi da je rezultat 264-214, a BBC navodi da je rezultat 253-214.

Bajdenu, dakle, nedostaje da pobedi u još dve države (prema BBC-u i CNN-u) ili u jedno (prema AP i Gardijanu).

11:30 – Podsećanje: Džordžija planira da ponovi prebrojavanje glasova zbog veoma male margine koja razdvaja dva kandidata…

11:15 – Jedan “niz” tvitova preporučujemo vašoj pažnji:

11:05 – Premijer Fidžija čestitao je Bajdenu na pobedi, tako da je nakon “tiktokera” još jedan važan faktor priznao pobedu kandidata Demokratske partije. Još samo da rezultati to potvrde u potpunosti…

11:00 – Zapadni mediji posprdno komentarišu postupak slovenačkog premijera Janeza Janše koji je poslao pismo Donaldu Trampu kojim mu čestita na pobedi.

10:45 – Ako Tramp neće da prizna rezultate mladi korisnici Tik-Toka koji su ga podržavali – hoće. Postaje trend na toj mreži da mlade Trampove pristalice sklanjaju obeležja aktuelnog predsednika i čestitaju Bajdenu na pobedi.

10:35 – Najnoviji presek.

10:30 – A možda samo Tramp ne razume pravila. To je jedna od najnovijih teorija – predsednik SAD ne razume da nije važno kada su glasovi stigli na brojanje, nego kada su poslati. A broje se samo oni poslati zaključno sa izbornim danom.

U prilog njegovom nerazumevanju stvari, jedan njegov tvit postaje aktuelan, na svoj osmi rođendan.

1 KOMENTAR

 1. Uskoro će i on izgubiti vlast, tačnije, na narednim izborima, ali je, nažalost, učestvovao u Trampovoj predizbornoj kampanji i ko zna šta potpisao u Vašingtonu,.

Comments are closed.