Bačene granate na bazu SAD u sirijskoj provinciji: Američka vojska uzvratila napadima u Siriji i Iraku…

0
(Beta/AP Photo/Ghaith Alsayed)

(Beta-AFP) – Proiranske snage bacile su kasno sinoć nekoliko granata na američku vojnu bazu u sirijskoj provinciji Deir Ezor (istok), saopštila je opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava i dodala da nije bilo žrtava.

Napad dolazi dan pošto su američke snage sprovele vazdušne napade na položaje proiranskih snaga u Iraku i Siriji kao odgovor na napade na američke baze poslednjih meseci u Iraku.

Napad je uzrokovao materijalnu štetu, navela opservartorija i dodala da se američka baza nalazi blizu naftnog polja Al Omar.

Sirijska agencija Sana prenela je da su ispaljene rakete na vojnu bazu “američkih okupatora” ne navodeći ko je autor napada.

Odgovor Sjedinjenih Država

Američka vojska u Siriji uzvratila je vatru posle raketnog napada na vojnu bazu, javio je danas Glas Amerike (VOA).

“Snage SAD u Siriji, dok su bile pod mnogobrojnim raketnim udarima, izvele su kontranapad na pozicije odakle su ispaljene rakete”, objavio je Vejn Maroto, potrparol međunarodne misije za borbu protiv Islamske države.

Predsednik Džo Bajden je rekao da je on naredio napad na iranske ekstremiste zbog nedavnog napada na američku vojsku u Iraku, a snage SAD su tokom noći udarile na skladišta oružja dveju milicija, na terirotiji Sirije i Iraka.

“Napadi na našu vojsku moraju da stanu, zbog toga je predsednik naredio napad, kako bi se naše osoblje zaštitilo”, kazala je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Portparol Pentagona Džesika Meknolti je izjavila da “iranske milicije često napadaju američke i koalicione snage u Iraku od aprila”.

“SAD te traže sukob sa Iranom, ali smo spremni da branimo svoje snage u regionu i da odgovorimo na pretnje i napade”.