Bačena baklja, među okupljenima Miša Vacić i Zavetnici, privedena jedna osoba zbog prekidanja obraćanja na festivalu “Mirdita”

1
Foto N1

Većina okupljenih koji se protive održavanju festivala “Mirdita, dobar dan” razišla se iz Birčaninove ulice, a ostalo je njih desetak.

Policija je povukla polovinu svojih snaga koje su bile postavljene, i još samo pripadnici MUP-a blokiraju tu ulicu kordonima.

Grupa od stotinak protivnika festivala “Mirdita, dobar dan” okupila se ranije večeras u Birčaninovoj ulici u Beogradu, koju je prethodno iz svih smerova blokirala policija.

Policija u Beogradu odvela je jednu osobu koja je večeras prekinula uvodno obraćanje na otvaranju festivala “Mirdita – dobar dan” u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Kako je za agenciju Beta rečeno iz Inicijative mladih za ljudskih prava, ta osoba je uzviknula “Vratite me na Kosovo” i odgurnula mikrofon dok su se organizatori obraćali.

Grupa od stotinak protivnika festivala “Mirdita – dobar dan” okupila se u Birčaninovoj ulici u Beogradu, koju je prethodno iz svih smerova blokirala policija.

Okupljeni pripadaju desničarskoj organizaciji Zavetnici, a među njima su i liderka organizacije Milica Đurđević, kao i Sima Spasić iz Udruženja porodica kosmetskih žrtava.

Lider Srpske desnice Miša Vacić takođe se pridružio okupljenima, a novinarima je rekao da je festival provokacija i negacija srpskih žrtava na Kosovu, i ocenio da Kosovo “nema kulturnu baštinu”.

Okupljeni nose zastave Srbije i zastave Zavetnika i pevaju “Oj Kosovo, Kosovo”.

Skandiraju “Vučiću, Šiptare”, kao i pozive na ubijanje Albanaca.

Okupljeni su bacili baklju preko kordona policije, koja je pala na ulicu u blizini Centra za kulturnu dekontaminaciju.

“Naša poruka je da je SNS odgovorna za održavanje festivala Mirdita. ovde nije reč o umetnicima sa Kosova, Mirdita je politički projekat” rekla je Đurđević za N1.

Ona je rekla i da je ključna poruka koju ovaj festival šalje “članstvo Kosova u Unesco”.

Miša Vacić rekao je za N1 da se okupljeni ne bune “zbog programa, već zbog festivala”.

“Ovo je protest više patriotskih grupa i odličan primer jedinstva gde smo se složili oko zajedničkog protivnika, a to je Inicijativa mladih koja provocira ovim festivalom”, rekao je Vacić i dodao da “ne postoji kosovska kulturna baština, već je na Kosovu srpska kulturna baština”.

Učesnici sa Kosova došli su prethodno na festival pod policijskom pratnjom.

Jedan od učesnika festivala, reditelj Kuštrim Kulići, rekao je za N1 da je situacija zabrinjavajuća i da on svake godine očekuje da će okolnosti biti drugačije, ali se to ne događa.

Policijske brigade blokirale su sve prilaze Birčaninovoj ulici, u kojoj se nalazi Centar za kulturnu dekontaminaciju gde se festival održava.

Na društvenim mrežama prethodno su osvanuli pozivi na protest protiv festivala “Mirdita, dobar dan”, a ulaz u Centar za kulturnu dekontaminaciju, gde će festival biti održan, oblepljen je plakatima i porukom “Mirdita, laku noć”, preneo je N1.

Festival kulture “Mirdita, dobar dan!” koji Beogradu predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova, počeo je večeras predstavom “Ja sam sebi žena”.

Tokom tri dana festivala debatovaće se o pregovaračkom procesu Beograd-Priština, o članstvu Kosova u UNESKO, o saradnji mladih iz srpskog i albanskog društva.

Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica pokrenu promene i stvori tradicija saradnje kao doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, naveli su organizatori.

1 KOMENTAR

 1. Краду ми памћење,
  Скраћују ми прошлост,
  Отимају векове,
  Џамијају цркве,
  Арају азбуку,
  Чекићају гробове,
  Издиру темељ,
  Размећу колевку.

  Куд да чергам с Високим Дечанима?
  Где да предигнем Пећаршију?

  Узимају ми оно
  Што никоме нисам узео,
  Моје лавре и престонице,
  Не знам шта је моје,
  Ни где ми је граница,
  Народ ми је у најму и расејању,
  Пале ми тапије И затиру постојанство.

  Зар да опет затрапим Свете Архангеле?
  Да ми помунаре поново Љевишу?

  Очни живац су ми одавно растурили,
  Сад ми и бели штап отимају,

  Жртвено поље са крвавом травом
  Не смем да кажем да је моје.

  Не дају ми да уђем у кућу
  Кажу да сам је продао,
  Земљу коју сам од неба купио
  Неко им је обећао.

  Ко им је обећао
  Тај их је слагао,
  Што им не обећа
  Оно што је његово?

  Зато јуришају на мене удружени
  Кивни што сам их познао.

  Maтија Бећковић

Comments are closed.