Babiš i Brnabić: Srbija da udje u šengensku zonu pre članstva u EU

0
Foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(Beta) – Premijer Češke Andrej Babiš je danas u Beogradu nakon razgovora sa srpskom koleginicom Anom Brnabić ocenio da Srbija treba da postane deo šengenskog prostora pre učlanjenja u Evropsku uniju.

“Ilegalna migracija je veliki problem. Srbija je jedna od četiri zemlje koje po mom mišljenju zbog toga treba da bude deo šengenskog prostora. Šengenska problematika je možda važnija tema od proširenja EU u ovom momentu”, rekao je Babiš novinarima nakon sastanka sa premijerkom Brnabić.
On je ocenio da se puno odugovlači sa proširenjem EU.

Premijerka Ana Brnabić je ocenila je da Srbija nije zaslužila da prošle godine ne otvori nijedno poglavlje.

“Češka je jedan od najvećih promotera proširenja EU na Zapadni Balkan. Redovno brzo i efikasno daje saglasnost za otvaranje pregovaračkih poglavlja za Srbiju”, istakla je ona.

Dodala je da će Češka predsedavati EU u drugoj polovini 2022. godine.

“Već su objavili svoju platformu za predsedavanje u kojoj je jedan od prioriteta proširenje EU”, navela je Brnabić.

Andrej Babiš danas boravi u poseti Beogradu.

Posle razgovora sa premijerkom, Babiš se sastao na radnom ručku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom će sa premijerkom posetiti punkt za vakcinaciju protiv korona virusa na Beogradskom sajmu.

Češka opozicija besna što je Babiš u Beogradu, a ne dogovora nastavak mera protiv pandemije 

Češka opozicija oštro je danas kritikovala premijera Andreja Babiša što je iznenada otputovao u Srbiju koja uspešno vakciniše zahvaljujući vakcinama koje Češka ne želi da koristi, a nije u parlamentu da se dogovara kako će se nastaviti mere protiv pandemije kovid-19.

“Gde je premijer? On ide da uči inovacijske postupke u Srbiji? Šta će tamo naučiti? Razumeo bih ako bi putovao u Izrael ili na Tajvan. Očekivao bih da će se odgovorna vlada ponašati drugačije”, rekao je danas u parlamentu lider Hrišćanske demokratske unije – Češke narodne stranke Marijan Jurečka.

Šef poslaničkog kluba Građanske demokratske stranke Zbinjek Stanjura takodje se javno zapitao zašto premijer ide da uči nešto od Srbije i zašto nije u parlamentu kada Poslanički dom sutra treba da odobri novo produžavanje krizne situacije zbog epidemije i nastavak sanitarnih mera, a vlada za taj zahtev još nije obezbedila podršku.

“Vlada hoće u četvrtak produžavanje krizne situacije, nema podršku, a opozicija traži razgovore. Premijer rešava u Srbiji Sputnjik V, neka rešava, ali kako će sve završiti? Svejedno mu je šta će biti u Češkoj. Ponovo idemo da učimo na Istoku umesto na Zapadu”, kazao je Stanjura.

Krizna situacija koja omogućava donošenje sanitarnih mera, stepen blaže od vanrednog stanja, prestaje da važi 14. februara i vlada premijera Babiša je u ponedeljak odlučila da zatraži da se produži do 16. marta, ali komunisti koji su do sada omogućavali vladi da od 5. oktobra produžava mere, sada su tu podršku odbili.

Povodom iznenadne posete premijera Babiša Srbiji češki mediji su preneli da je Srbija jedna od najuspešnijih u vakcinisanju stanovništva protiv korona virusa, ali uz upozorenje kao portal Seznamzpravy.cz da uspeh može da zahvali geopolitičkim okolnostima –  tome što vakciniše pre svega kineskom i ruskom vakcinom koje inače i sam Babiš odbija dok nemaju odobrenje Evropske agencije za lekove.