Azerbejdžan uveo u naoružanje srpske topove zarobljene od Jermenije: Naoružanje prikazano na vojnoj vežbi sa Turskom…

1

(Beta) – Srpski protivavionski top proizveden u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje, koji je Azerbejdžan zarobio za vreme rata u Nagorno-Karabahu od jermenskih snaga, uvršten je u naoružanje azerbejdžanske vojske i prikazan na nedavno održanoj vežbi sa Turskom.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, na snimcima objavljenim sa te vežbe primećen je sovjetski oklopni transporter MT-LB naoružan Zastavinim trocevnim protivavionskim oruđem kalibra 20 milimetara, pod oznakom M-55A4.

“Poreklo borbenog oruđa je ratni plen iz 44-dnevnog rata prošle jeseni kada su Jermeni ostali bez znatnog broja MT-LB naoružanih oruđima M-55A4B1 i M-55A3B1. Na snimku se vidi da je MT-LB prebojen u jednoličnu boju peska pre nego što je dodeljen jedinicama razmeštenim u izolovanoj enklavi Nahičevan, gde je od 5. do 8. oktobra održana zajednička azersko-turska vežba ‘Neraskidivo bratstvo-2021′”, navodi se u tekstu.

Portal podseća da su Jermeni iz viškova vojske Srbije pred rat nabavili oruđa M55 preko privatne firme Vektura trans, registrovane u Beogradu, a da je oružje prevezeno iz Niša i Beograda u Jerevan tokom 2019. i 2020. godine.

“Jermeni su ‘trocevce’ postavili na zadnji deo borbenih mašina MT-LB, proizvoda sovjetske industrije koji je poznat kao izdržljivo vozilo izuzetne prohodnosti. Sa trocevcem to su postala vozila korisna za vatrenu podršku i dejstvo po živoj sili, a u ograničenoj meri i za protivvazdušnu odbranu”, navodi se.

U vojsci Srbije je ranije procenjeno da su ‘trocevci’ M-55 prevaziđeni pa je tokom reorganizacije 2006. i 2007. godine taj top povučen iz naoružanja u svim varijantama, i u vučnoj i u samohodnoj na vozilu BOV-3.

Prema procenama pojedinih medija, Jermeni su za vreme rata ostali bez čak 35 oklopnih transportera sa Zastavinom topom M-55.

Pretragom interneta i analizom azerbejdžanskih snimaka iz zvaničnih izvora i novinskih izveštaja, ustanovljeno je da je uništeno ukupno 11 MT-LB sa topovima, dok je preostalih 24 zarobljeno na raznim mestima u “popravljivom stanju”, od kojih su neki sada uvedeni u naoružanje.

Trocevna oruđa porodice M-55 izrađivana su u Kragujevcu od 1956. godine u velikim serijama. Izvožena su od San Salvadora do Indonezije, a masovno su korišćena na svim stranama u građanskom ratu na teritoriji bivše Jugoslavije, kao i u ratu protiv NATO 1999. godine.

1 KOMENTAR

  1. За потребно је раћи да су у војсци Србије правилно проценили бесперспектиност наведеног топа, не зато што то неко мисли, или не, већ из сасвим конкретних искустава из јерменско – азербејџанског рата. Будући ратови су све мање “рата та та та”, а све више притискање дугмади и повлачење палица. Турци су тамо све те “перспективне” врсте наоружања, као: С-300, “панцире” “цирконе”, “искандере”,… и небитно више шта, масовно послали у старо гвожђе, уз огромне губитке Јермена у живој сили. Био је то рат класичног и напредног оружја, које је појавом дронова на бојном пољу изазвало изненађење, коме јерменска војска до краја сукоба није успела да парира. Стога је и хитна улога медијације у том скукобу, госн’ Путина, несумљиво ради заустављања сукоба, делом сигурно била и ради још бржег престанка бламирања руског наоружања,

Comments are closed.