Autor najvećeg hita TikToka dolazi sa Novog Zelanda, ima 17 godina, i nije ni znao da je postao toliko popularan

Piše Džon Karamanika, Njujork tajms

0
"Laxed (Siren Beat)", pesma koju je snimio srednjoškolac Jawsh 685, postala je globalni hit. Fotografija: Kornel Tukiri za Njujork tajms

Tokom prvih meseci izolacije zbog pandemije, malo je stvari bilo katartično i uveseljavajuće kao “Culture Dance” izazov na TikToku, koji je pratio mljackajući zvuk “Laxed (Siren Beat)” autora Jawsh 685.

Koreografija koja je postala tesno povezana sa pesmom je, po standardima TikToka, elementarna – usputni semafor radosti sa blagim mrdanjem kukova.

U hiljadama klipova, ljudi su plesali, ali i prikazivali odeću sa svog podneblja – Korejci, Nigerijci, Ukrajinci, Francuzi, Brazilci, mnogi drugi. To je nalikovalo ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara, samo ograničenoj na deset sekundi. Digitalni ukus globalne harmonije.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-461-od-12-novembra/

I dok je njegova pesma postajala osvežavajući saundtrek, Jawsh 685 – pravo ime Džošua Nanai – bio je u Manurevi, u delu Južnog Oklanda, glavnog grada Novog Zelanda. Završavao je srednju školu, daleko od svoje kuće.

“Jedan od mojih drugara je to čuo i rekao mi ‘Prilično sam siguran da je ovo tvoj bit'”, ispričao je Jawsh (17) u intervjuu vođenom preko Zooma proteklog leta. Nosio je majicu sa reklamom svoje ekipe, Loud & Stylah, sa imenom stilizovanim staroengleskim fontom.

On je postavljao svoje pesme na Jutjub, ali – bez njegovog znanja – neko je drugi editovao “Laxed” i napravio od njega zarazni zalogaj. TikTok je upalio tu šibicu. Nije prošlo mnogo, a Džejson Derulo je snimio svoju verziju, sa tekstom. Zvanična verzija te pesme, sada poznata kao “Savage Love (Laxed – Siren Beat)” postala je globalni hit i izbila na prvo mesto top-liste na Novom Zelandu, u Australiji, Kanadi, Britaniji i drugde.

“Laxed” je u isto vreme i moderan i tradicionalan – ritam i melodija predstavljaju naklon polinežanskoj muzici, ali i klasičnom regeu. (“Laxed” je skraćenica od “relaxed”, opušteno.) No tekstura je specifična za ovaj trenutak – svaka nota zvuči kao da je usisana kroz pokvareni vorteks, a potom ispljunuta natrag.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

“Laxed” je označio i veliki dolazak na svetsku scenu žanra “siren jams” – scene na kojoj se producenti takmiče ko će napraviti pesmu priličniju da se glasno pusti sa sirena okačenih na automobile i bicikle. To je mladalački fenomen koji je pokrenut kod Pasifika, zajednica pacifičkih ostrvljana na Novom Zelandu i obližnjim delovima.

“Moj ‘sajren džem’ je nekako najpoznatiji sada”, rekao je Jawsh, i dalje kao da ne veruje u sve što se događa. A “Savage Love” je postao možda najveći globalni hit koji je stigao od nekog muzičara iz Pasifike još od hita OMC-ja iz 1995. “How Bizarre”.

K-pop idoli BTS pojavljuju se na remiksu “Savage Love”. Jawsh je izdao i drugi singl, “Sweet & Sour”, na kojem pevaju Lauv i Tyga, muzičari koje – baš kao ni Derula – nikada nije upoznao.

Njegov uspeh pomogao je porodici, koja je uspela da nađe veći dom. Tu Jawsh nastavlja da snima pesme za svoj debitantski EP. Voleo bi i da proširi repertoar, da to ne bude samo muzika za sirene, već i malo trepa i drila.

Pomalo je čudno što je Jawsh tek nedavno na svoj bicikl stavio sirenu. Sada se vozika okolo i čeka priliku da avionom krene na put oko sveta. Tamo je njegova muzika već stigla.

Ovaj tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom jeziku, koji se dobija na poklon uz svaki primerak aktuelnog Nedeljnika

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs