Austrijski predsednik formalno raspustio vladu posle Kurcovog pada

0
Foto: Profimedia

Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen danas je formalno raspustio vladu te zemlje, dan pošto je kancelaru Sebastijanu Kurcu u parlamentu izglasano nepoverenje.

Predsednikov potez usledio je deset dana posle objave dve godine starog video-snimka sa Ibice, na kojem se vidi kako doskorašnji Kurcov koalicioni partner Hajnc-Kristijan Štrahe, lider krajnje desne Slobodarske partije Austrije (FPO), nudi navodnoj ruskoj preduzetnici pristup javnim fondovima ukoliko kupi većinski deo austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju.

Kurc je posle toga raskinuo vladajuću koaliciju svoje konzervativne Austrijske narodne partije (OVP) sa FPO i založio se za vanredne parlamentarne izbore.

Pošto održi razgovore sa svim stranama kako bi pronašao odgovarajuće kandidate, Van der Belen bi sledeće nedelje trebalo da imenuje privremenu vladu koja će voditi zemlju do izbora, prenosi Danas.

Dok ta vlada ne bude formirana, Van der Belen privremeno je zadržao iste ministre u kabinetu, dok će dužnost kancelara obavljati dosadašnji Kurcov zamenik i ministar finansija Hartvig Leger.

Van der Belen je iskoristio priliku da opomene sve strane da ublaže svoju retoriku i da se uključe u konstruktivan dijalog.

“Mislim da trenutna situacija pokazuje koliko su razgovori važni”, rekao je austrijski predsednik.

Tokom jučerašnjeg burnog zasedanja u parlamentu, Socijaldemokratska partija i FPO optužile su Kurca da teži konsolidaciji moći. Obe stranke su potom glasale za nepoverenje njegovoj vladi.

Podstaknut osvojenim prvim mestom na izborima za Evropski parlament u nedelju, Kurc je juče obećao da će se njegova stranka vratiti na vlast još jača posle izbora u septembru.

“Ljudi će odlučiti u septembru i ja sam srećan zbog toga”, rekao je Kurc pristalicama u Beču.