Australijanac ne može da napusti Izrael do 31. decembra 9999. godine zbog neplaćene alimentacije: Dužan je da vrati više od 2,1 miliona evra

0
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Državljanin Australije koji živi u Izraelu kaže da ima zabranu putovanja iz Izrela na na skoro 8.000 godina, osim ako ne plati preostalih više od 2,1 miliona evra alimentacije svojoj bivšoj ženi, prenosi Gardijan.

Noamu Hupertu, 44-godišnjem hemičaru koji radi za jednu farmaceutsku kompaniju, nije dozvoljeno da napusti Izrael do 31. decembra 9999. godine zbog naredbe o koja važi još iz 2013. godine, koju je preko sudova pokrenula njegova bivša supruga.

Sud je presudio da Hupert mora da plaća 5.000 šekela, oko 1420 eura, mesečno za svako od svoje dvoje dece dok ne napune 18 godina. U ovom trenutku nije poznato da li je Hupert do sada izvršio bilo kakvu uplatu ili mora da plati ceo iznos unapred, kako bi se ukinuo nalog za zarbanu izlaska iz zemlje.

Čini se da je 9999. godina proizvoljno postavljena, jer je to bio najviši mogući datum koji je dozvoljavao onlajn sistem.

Hupertova bivša supruga, državljanka Izraela, vratila se u zemlju 2011. godine, kada su njihova deca imala tri meseca i pet godina. On je u zemlju došao 2012. i kaže da od presude suda (2013. godine) nije mogao da napusti Izrael iz bilo kog razloga – uključujući posao.

„Od 2013. zaključan sam u Izraelu“, rekao je Hupert dodajući da je on jedan od mnogih stranih državljana koje „progoni izraelski sistem ‘pravosuđa’ samo zato što su bili oženjeni građankama Izraela“.

Izraelski porodični zakon je često kritikovan zbog diskriminacije žena. Ministarstvo finansija je 2018. godine utvrdilo da je 43 odsto razvedenih očeva odbilo da plati bilo kakvu alimentaciju bivšim pratnerima, a samohrane majke koje se uglavom oslanjaju na sredstva od države – jer očevi njihove dece ne plaćaju – pogođene su smanjenjem finansiranja.

Presudom Vrhovnog suda iz 2017., međutim, odlučeno je da očevi više ne bi trebalo da budu isključivo odgovorni za alimentaciju, posebno u slučajevima kada njihove bivše žene zarađuju više novca od njih.

„Istini za volju, srž porodičnog prava u Izraelu – zakone o braku i razvodu – karakteriše nedostatak jednakosti između muškaraca i žena“, rekao je tada sudija Noam Solberg.

„Uprkos tome, ne postoji opravdanje za neravnopravnu podelu isplata za izdržavanje dece”, zaključio je sudija Solberg.

U svojim savetima za putovanja za Izrael, američki Stejt department uključuje upozorenje građanima da izraelski građanski i verski sudovi „aktivno primenjuju svoja ovlašćenja da zabrane određenim pojedincima, uključujući nerezidente, da napuste zemlju dok dugovi ili drugi pravni zahtevi protiv njih ne budu rešeni”.