Australija posle 18 meseci ponovo otvara granice

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Australija će početi ponovo da otvara svoje granice idućeg meseca, rekao je danas premijer Skot Morison, 18 meseci posle uvodjenja zabrane za putovanje u inostranstvo bez dozvole zbog korona virusa.

Skot Morison je rekao da će vakcinisani Australijanci moći da se vrate kući i da putuju u inostranstvo “u nedeljama koje dolaze”, čim bude postignut cilj od 80 odsto vakcinisanih.

“Došao je trenutak da se Australijancima vrati njihov život. Spremamo se za to i Australija će biti spremna da krene vrlo uskoro”, rekao je Morison.

On je rekao da će vakcinisani ljudi moći da budu u karantinu kod kuće sedam dana po svom povratku u zemlju, čime se izbegava obavezni skupi 14-dnevni karantin u hotelu koji je trenutno na snazi.

Australija je 20. marta prošle godine uvela neke od najstrožih graničnih restrikcija na svetu kao odgovor na pandemiju korona virusa.

Tokom 560 poslednjih dana brojni medjunarodni letovi prizemljeni su, a putovanja u inostranstvo svedena na minimum.

Porodice su bile podeljene na više kontinenta, državljani Australije blokirani u inostranstvu dok su strani državljani bili blokirani u zemlji, i nisu mogli da vide svoje prijatelje ili roditelje.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova više od 100.000 zahteva za ulazak ili izlazak iz zemlje odbijeno je samo u prvih pet meseci ove godine.