Australija danas iščekuje olujno vreme koje bi trebalo da donese olakšanje u borbi s požarima, ali meteorolozi upozoravaju da obilni pljuskovi nose rizik od klizišta i zagađenja vode.

Australija je u proteklom razdoblju bila suočena s dosad najgorom sezonom požara koji su od septembra odneli 28 života, uništili više od 2.500 kuća i poharali površinu veličine Bugarske.

Kiše prognozirane za sredu trebalo bi da pomognu i u lokalizaciji oko stotinu požara koji su još aktivni u Novom Južnom Velsu i državi Viktoriji, a deo njih mogao je da bude ugašen, prognoziraju meteorolozi, upozoravajući da vremenske promene donose nove opasnosti.

„Obilne kiše i oluje s grmljavinom donose potencijalnu opasnost od poplava na spaljenim područjima Novog Južnog Velsa i Viktorije, koja su ranjiva zbog klizišta i srušenih stabala“, izjavila je meteorološkinja Sara Skali.

Vlasti su izrazile zabrinutost da bi snažne kiše posle požara mogle da izazivaju zagađenje vode.

Glavni grad države Viktorije, Melburn, danima je obavijen gustim i toksičnim dimom od požara, zbog čega je zatvoren aerodrom, a početak kvalifikacionih mečeva za turnir Australijan open, odložen je drugi dan zaredom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.