Portal In4s je objavio audio snimak razgovora Milana Roćena, nekadašnjeg ambasadora Državne zajednice SCG u Moskvi i ruskog milijardera Olega Deripaska, koji prema njihovim navodima pokazuje kako je Rožen u Moskvi lobirao za crnogorsku nezavisnost.

Za snimak se veruje da je nastao 2005. godine. A Milan Roćen, na osnovu sadržaja razgovora, a kako navodi portal In4s, pokušava da iskoristi poslovno-političke veze Olega Deripaske za realizaciju referenduma o nezavisnosti Crne Gore.

Roćen izražava zabrinutost zbog pritiska Evrope na rukovodstvo Crne Gore. On je zamoli Deripasku da iskoristi svoj uticaj na Pitera Manka kako bi on izlobirao odgovarajuće referendumske uslove kod Amerikanaca, odnosno Kontakt grupe.

Ovaj portal navodi i da je Piter Mank nedugo posle referenduma postao najvažniji poslovni partner porodice Đukanovića u projektu „Porto Montenegro“.

Roćen: – Alo…

Sekretarica: – Alo… Gospodin Roćen…

Roćen: – Da…

Sekretarica: – Oleg Vladimirovič. Sekundu. Povezaću Vas. (muzika)

Deripaska: – Alo.

Roćen: – Zdravo, Oleg, zdravo, dragi moj.

Deripaska: – Zdravo, Milane.

Roćen: – Drago mi je da te čujem. Hvala… Znam šta se sve desilo kod vas.

Deripaska: – Da, da, da… (nerazumljivo)

Roćen: – Slušaj, bez tvog putovanja tamo, ja sam uvjeren da se ništa od toga tamo ne bi završilo.

Deripaska: – Dobro da se tako završilo.

Roćen: – Bogu hvala, što je ispalo sve tako. Slušaj, ne zovem te tim povodom, nego je juče Đukanović telefonirao meni, znaš…

Deripaska: – Da…

Roćen: – Vi ste razgovarali o našem zajedničkom drugu, Piteru Manku.

Deripaska: – Da…

Roćen: – On je zamolio… Znaš… Danas je sastanak Kontakt grupe u Londonu…

Deripaska: – Da…

Roćen: – I tamo se sastaju predstavnici svih zemalja, članica Kontakt grupe, Venecijanske komisije, OEBS-a i drugi… I Evropa nas neće da ostavi na miru. U najskorije vrijeme će nas žešće pritiskati. I sada hoće da na Crnu Goru, znaš da primijene to, znaš, poznato, kao za Kosovo: standardi, a potom status. Shvataš? I naprosto žele da nešto zasmetaju po pitanju referenduma. Jedini, ko tu može pomoći, ja sam juče bio u MID-u (Ministarstvo spoljnih poslova), tamo sa nekim mojim iz MID-a razgovarao, to mogu oni s druge strane okeana.

Deripaska: – Ko?

Roćen: – Amerikanci, znaš… Oni mogu, možda, pomoći u tome… Dakle, Đukanović mi je telefonirao juče i rekao da ste vi razgovarali o mogućem susretu s Piterom Mankom, ali je on zamolio, dok se to ne desi, možeš li mu ti telefonirati da bi on telefonirao nekome tamo u Vašingtonu, i iskoristio svoje veze, ili da popriča sa nekim tamo na tu temu, ili je Đukanović spreman da doleti na par sati u Vašington da se sretne sa nekim da bi objasnio našu poziciju u tom smislu, naprosto. I ako to tebi odgovara.

Deripaska: – Dobro, naši su se tamo već probudili, zar ne?

Roćen: – Ne znam, još je vjerovatno rano. Još je rano.

Deripaska: – Probaću, odradiću.

Roćen: – Ako je to izvodljivo. Đukanović, znači, u međuvremenu… (nerazumljivo) Hvala ti, dragi moj, izvini, praštaj što mi tebe ovako nešto stalno zivkamo… Znači, čekam da me nazoveš… Hvala… Sve najbolje… Do viđenja.

Komentar(1)

  1. Anonimni
    22. juna 2019. 15:49

    Sram vas bilo..rusi nam prijatelji... Engleska nas nikad nije izdala.. Vratimo se kruni..vratimo se pravim vrednostima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.