AstraZeneka pozdravlja presudu o isporuci svoje vakcine u Evropu

  0

  AstraZeneka je danas pozdravila presudu Osnovnog suda u Briselu. Evropska komisija je zatražila 120 miliona doza vakcine kumulativno do kraja juna 2021, a ukupno 300 miliona doza do kraja septembra 2021. Sudija je naložio isporuku 80,2 miliona doza do 27. septembra 2021.

  Do danas je kompanija isporučila Evropskoj uniji više od 70 miliona doza i znatno će premašiti 80,2 miliona doza do kraja juna 2021. Sve ostale mere koje traži Evropska komisija su odbačene, a sud je posebno utvrdio da Evropska komisija nema ekskluzivitet ili pravo prvenstva nad svim ostalim ugovornim stranama, saopštila je kompanija.

  Presudom je takođe priznato da su poteškoće koje je AstraZeneka iskusila u ovoj situaciji bez presedana imale značajan uticaj na kašnjenje. AstraZeneka se sada raduje ponovnoj saradnji sa Evropskom komisijom za pomoć u suzbijanju pandemije u Evropi.

  Kompanija ostaje posvećena širokoj i pravičnoj distribuciji vakcine kako je predviđeno Ugovorom o naprednoj kupovini iz avgusta 2020.

  Za manje od dvanaest meseci, AstraZeneka je izuzetno naporno radila na razvoju efikasne vakcine bez ikakvog profita i drugi je najveći dobavljač za 27 država članica EU, navodi se u saopštenju.

  Procenjuje se da je isporuka vakcine pomogla u spašavanju desetina hiljada života i da je značajno smanjila hospitalizacije.

  Dokazi pokazuju više od 90% smanjenja teških bolesti i hospitalizacija izazvanih COVID-19, dok su nedavni podaci iz Engleske i Škotske pokazali 92% efikasnosti vakcine protiv hospitalizacije iz Delta (ranije nazvane “indijske”) varijante.

  Džefri Pot generalni savetnik, rekao je da su zadovoljni naredbom suda. “AstraZeneka je u potpunosti ispoštovala svoj sporazum sa Evropskom komisijom i nastavićemo da se fokusiramo na hitni zadatak snabdevanja efikasnom vakcinom, koju isporučujemo bez profita kako bi zaštitili ljude u Evropi i širom sveta od najsmrtonosnije pandemije u generaciji”.

  Kompanija nastavlja da sarađuje sa vladama, međunarodnim organizacijama i saradnicima širom sveta kako bi obezbedila širok i ravnopravan pristup ovoj dobro podnošljivoj i efikasnoj vakcini bez ikakvog profita tokom perioda pandemije.