AstraZeneka i Evropska komisija postigle su sporazum kojim je okončan pravni postupak u vezi sa izvršenjem Ugovora o prethodnoj kupovini za isporuku vakcine protiv koronavirusa Vakszevria.

Prema sporazumu, AstraZeneka se obavezuje da će isporučiti 60 miliona doza vakcine do kraja trećeg kvartala 2021. godine, 75 miliona do kraja četvrtog kvartala 2021. godine i 65 miliona do kraja prvog kvartala 2022. Državama će biti obezbeđen redovni raspored isporuke, a ograničeni rabati će se primenjivati u slučaju bilo kakvih odloženih doza.

Rud Daber, izvršni potpredsednik, BioPharmaceuticals, AstraZeneka, rekao je da je „veoma zadovoljan što su uspeli da postignu sporazum koje omogućavanapredak i saradnju sa Evropskom komisijom kako bi pomogli u prevazilaženju pandemije.

„Potpuno smo posvećeni proizvodnji Vakszevrije za Evropu nakon isporuke više od 140 miliona doza do danas bez ikakve dobiti. Takođe se radujemo saradnji sa Evropskom komisijom u zajedničkim naporima na daljoj podršci COVAKS -u.“

Pravni postupak Evropske komisije protiv AstraZeneke pokrenut je u Briselu 21. aprila 2021. Sudska ročišta zakazana su za kraj septembra 2021. godine.

Do danas su AstraZeneka i njeni partneri isporučili više od 1,1 milijarde doza vakcine u više od 170 zemalja; približno dve trećine je otišlo u zemlje sa niskim i nižim srednjim prihodom.

U kliničkim ispitivanjima, Vakzevrija je pokazala 100% efikasnost protiv teške bolesti i hospitalizacije nakon dve doze.

Dokazi u stvarnom svetu pokazuju da je vakcina oko 90% ili više efikasna protiv zabrinjavajućih varijanti koje je identifikovala SZO.

Pokazalo se da se Vakszevrija generalno se dobro podnosi. Incidenti tromboze sa trombocitopenijom (TTS) zabeleženi su kod malog broja ljudi. Rana dijagnoza omogućava odgovarajuće lečenje ovih pojava i nema povećanja rizika od TTS -a pri drugoj dozi, u poređenju sa stopama koje se očekuju u opštoj populaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.