AstraZeneca najavljuje novi lek protiv kovida 19

  0
  Foto AstraZeneka

  Novi lek kompanije AstraZeneca, kombinacija antitela protiv koronavirusa, uspešno sprečava teške forme infekcije i smrtni ishod kod ne-hospitalizovanih pacijenata, pokazali su rezultati upravo završene studije faze III, saopšteno je iz ove britanske kompanije.

  Lek sa oznakom “AZD7442” smanjuje rizik od razvijanja teških formi infekcije i smrtnog ishoda kod 50 odsto pacijenata koji imaju simptome COVID-19 sedam dana ili kraće. Efikasnost raste na 67% ukoliko se lek primeni ranije – u okviru pet dana od pojave prvih simptoma.

  “Rana intervencija antitelima može značajno da umanji progresiju teških formi bolesti, uz kontinuiranu zaštitu dužu od šest meseci”, potvrdio je Mene Pangalos, izvršni potpredsednik za biofarmaceutiku, istraživanja i razvoj u kompaniji AstraZeneca.

  Kompanija AstraZeneca je prošle nedelje je podnela zahtev za hitnu upotrebu američkom regulatornom telu za hranu i lekova vezano za korišćenje AZD7442 u prevenciji razvoja simptoma COVID-19, dok će novi, upravo saopšteni podaci vezano za lečenje nehospitalizovanih pacijenata biti pruženi na uvid nadležnim institucijama u najkraćem roku.