Ašanin: “Pritisak na kovid bolnice ne popušta, oko 90 odsto hospitalizovanih su stariji od 60 godina”

0
PrintScreen/YouTube/Jutarnji Program TV Happy

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin rekao je da se na bolničkom lečenju u kovid bolnicama širom Srbije nalazi blizu 4.400 obolelih, dvostruko više nego pre mesec dana.

On je dodao da su u 90 odsto slučajeva hospitalizovani pacijenti stariji od 60 godina i najavljuje da bi nova zgrada kliničkog centra početkom marta mogla da primi prve pacijente, prenosi RTS.

Ašanin je upozorio da pritisak na dve kovid bolnice – Infektivnu kliniku i Kovid bolnicu u Batajnici – ne popušta.

Infektivna klinika je i trijažni centar za obolele, i ustanova koja od početka epidemije zbrinjava obolele od kovida 19. Kovid bolnica u Batajnici je otvorena krajem 2020. godine, a tokom januara ubrzano se punila zbog pogoršanja epidemijske situacije.

On je rekao da su na Infektivnoj klinici stariji pacijenti, koji imaju hronične bolesti i neke komordibitete.

“Ima i onih koji imaju manju pneumoniju, koja je u izlečenju, možda bi mogli biti pušteni, ali zbog hronične bolesti moraju da budu u bolnici”, rekao je Ašanin.

U Batajnici je trenutno 727 pacijenata, u četiri jedinice intenzivnog lečenja je 60 pacijenata, a na respiratoru njih 37.

“Tu nisu samo pacijenti koji imaju neke hronične bolesit, mada je njih preko 70 odsto, veći pacijenti koji su tu zbog operativnog lečenja – veliki broj njih su ortopedski pacijenti, hirurški, kardiohirurški, vaskularni, neurohirurški”, navodi prof. dr Ašanin.

Zaraženih ima i među zaposlenima. U ovom momentu je, prema rečima direktora KCS-a, odsutno 7,6 odsto zaposlenih. “Dobrom orgaizacijom uspevamo da održimo proces rada”, rekao je dr Ašanin i dodao da nema problema kada je u pitanju zbrinjavanje hitnih slučajeva, ali da primaju i pacijente koji u domu zdravlja dobiju uput za pregled.

Zbog pogoršanja epidemijske situacije, ponovo je u potpunosti u kovid režimu i Kliničko-bolnički centar “Doktor Dragiša Mišović”.