Arms watch: Pod hakerskim smo napadima iz Srbije nakon priče o prodaji oružja

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Međunarodni portal Arms watch (armswatch.com) saopštio je da se njihov sajt našao pod hakerskim napadima iz Srbije dan nakon što je objavljen treći deo priče o navodnom izvozu naoružanja iz Srbije u Jemen u kojem, kako se tvrdi, posreduju i članovi porodica nekih visokih funkcionera Vlade, preneo je N1.

Kako navodi taj sajt na tviter nalogu, utvrđeno je da hakerski napadi dolaze iz Srbije.

U ovom trenutku tom sajtu je iz Srbije moguće pristupiti samo korišćenjem takozvanog VPN softvera (virtual private network).

Portal je ranije objavio da je oružje proizvedeno u valjevskom Krušiku završilo u rukama boraca Islamske države u Jemenu, uz posredovanje firme iz SAD i preko Avganistana.

Takođe se dodaje da je, prema dokumentima koja su novinari tog portala dobili od proizvođača u Krušiku, granate koje su viđene u rukama pripadnika Islamske države kupilo Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije.

Oni navode i da je izvoz iz Srbije oko 517.000 granata sprovela privatna kompanija GIM, koju predstavlja Branko Stefanović, otac srpskog ministra policije Nebojše Stefanovića.

Ministarstvo odbrane reagovalo je na navode Vuka Jeremića u Novom danu na TV N1 u vezi sa izvozom naoružanja preduzeća “Krušik”.

“Povodom zlonamernih i netačnih izjava Vuka Jeremića u emisiji ‘Novi dan’ na TV N1, a u vezi sa izvozom naoružanja preduzeća ‘Krušik’, radi istinitog obaveštavanja javnosti ističemo da preduzeće ‘Krušik’ ne izvozi naoružanje i vojnu opremu u Jemen”, navodi Ministarstvo odbrane u saopštenju. 

Kako navode, “ovakvi navodi neodgovornih političara nisu samo zlonamerni, već i nanose direktnu štetu svim zaposlenima u Odbrambenoj industriji Srbije, lažima joj narušavajući izvozne potencijale”.

“Napominjemo da Ministarstvo odbrane učestvuje u procesu kontrole izvoza naoružanja i vojne opreme (NVO) i robe dvostruke namene (RDN) kao jedno od četiri ministarstva i organa državne uprave koje daje svoju saglasnost na pojedinačni zahtev za izdavanje dozvole za izvoz NVO i RDN, u skladu sa svojim nadležnostima. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je nadležna institucija za izdavanje dozvola za izvoz NVO, nadzor i kontrolu, kao i praćenje realizacije po izdatim dozvolama”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da je “Republika Srbija, prema kriterijumima transparentnosti u izvozu naoružanja i vojne opreme, već nekoliko godina među prvih pet država u svetu rangiranih na listi Barometar transparentnosti koju objavljuje organizacija “Small Arms Survey” sa sedištem u Ženevi”.

“Ministarstvo odbrane poziva neodgovorne političare koji suprotno podacima referentnih svetskih organizacija iznose neistine radi sticanja najjeftinijih političkih poena, da sa time prestanu jer nanose štetu građanima Srbije”, navodi se u saopštenju.

Vuk Jeremić je danas ranije u emisiji Novi dan na TV N1 izjavio da se pojavila vest i dokumenti “da se oružje iz fabrike “Krušik” izvozi u Jemen u ruke Islamske države, kao i da je u to umešan otac ministra policije”.