Antitela nakon prve doze vakcine razvilo 96 odsto, a posle druge 100 odsto Britanca

  0

  Više od 90 odsto Britanaca razvilo je antitela na koronavirus posle jedne doze vakcina AstraZeneka ili Fajzer, a skoro 100 odsto posle druge doze, pokazuje istraživanje.

  Nalazi su zasnovani na studiji na 8.517 ljudi u Engleskoj i Velsu.

  Istraživanje je pokazalo da je 96,42 odsto ljudi, koji su dobili bilo koju vakcinu, razvilo antitela 28 do 34 dana nakon prve doze. Procenat je porastao na 99,08 odsto u roku od sedam do 14 dana od dobijanja druge doze.

  Obe vakcine su podjednako dobro pokretale antitela potrebna za borbu protiv kovid-19, otkrili su istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL), piše Guardian.

  „Ovo je jedno od prvih istraživanja vakcine protiv kovida-19 u stvarnom svetu u Velikoj Britaniji i to je sjajna vest“, rekla je Medi  Shrotri, glavna autorka studije, dodajući da je vakcina veoma efikasna, naročito ako imamo u vidu brzinu kojom je razvijena.

  „Ovo je velik znaučnii podvig u borbi sa najtežom pandemijom u poslednjih sto godina“, rekla je doktorka.

  Važno je istaći da nijedan od učesnika studije nije imao antitela pre primanja prve doze vakcine, a svi potencijalni učesnici studije sa antitelima bili su iz nje isključeni.

  Prosečna starost učesnika studije iznosila je 65 godina, jer je istraživanje sprovedeno među starijom populacijom koja je u Velikoj Britaniji prva vakcinisana. Kampanja vakcinisanja u Velikoj Britaniji počela je 8. decembra 2020.

  Istraživanje je pokazalo da nivo antitela u početku raste brže kod osoba koje su primile Fajzerovu vakcinu u odnosu na onu grupu koja je vakcinisana Oksford/AstraZenekinim vakcinom, ali posle četiri nedelje i jedni i drugi su postigli skoro isti nivo antitela.

  Naučnici su ustanovili i da je, nakon prve doze vakcine nivo antitela bio nešto niži  kod starijih učesnika, ali posle primanja druge doze u svim starosnim grupama postignut je ujednačen nivo antitela.

  Takođe je primećeno da je nivo antitela bio niži kod osoba obolelih od malignih bolesti, onih koji su bolovali od dijabetesa i srčanih bolesti. Ali ta razlika je nestala nakon što su svi učesnici istraživanja dobili i drugu dozu vakcine, pokazalo je istraživanje.

  „Podaci „UCL Virus Watch“ upućuju na to da je razvoj antitela kod starijih osoba i onih koji od ranije  boluju od određenih bolesti nešto slabiji posle prve doze vakcine, ali da je veoma snažan nakon druge doze“, rekao je profesor Rob Aldridž, koji je vidio studiju i dodao:

  „To je pravovremeni podsetnik na važnost druge doze vakcine, a istovremeno je i ohrabrujuć podatak jer su vakcine naš izlaz iz ove pandemije“,

  Koautori studije, koja je prošla stručnu recenziju pre nego što je objavljena u medicinskim časopisima, rekli su da njihovi nalazi ukazuju na to da bi svi morali da prime obe doze vakcine da bi se smatrali „bezbednima“, naročito kada su u pitanju starije osobe i osobe sa postojećim zdravstvenim tegobama.

  Do sada je obe doze vakcine primilo više od 20 miliona Britanaca.