Iskorijenjivanje bakterije koja izaziva čir na želucu, može više nego da prepolovi rizik od raka želuca kod onih koji imaju takvu porodičnu istoriju, pokazalo je novo istraživanje.

Rak želuca u porodici znači dvostruko ili trostruko veći rizik za rak želuca.

Rizici su veći i među ljudima koji su zaraženi bakterijom helikobakter pilori, koja živi u želucu kod polovine svetskog stanovništva, navodi tim naučnika u časopisu New England Journal of Medicine.

Novo istraživanje, kojim je praćeno 1.676 dobrovoljaca nešto duže od devet godina, predstavljalo je pokušaj da se utvrdi da li iskorenjivanje bakterije uz pomoć dva antibiotika i leka, koji blokira stvaranje želučane kiseline, smanjuje rizik od raka.

Od 844 osobe na placebo terapiji njih 2,7 posto razvilo je rak, a u grupi koja je bila na antibiotskoj terapiji, rak se pojavio kod samo 1,2 posto.

U 30 odsto slučajeva antibiotska terapija nije uništila H. pilori. Ali kad jeste, rizik se smanjio na 0,8 posto što znači 73 posto manje šanse za pojavu raka želuca, prenosi N1.

Rezultati su „dobra vest jer mislimo da uzimanje antibiotika nedelju ili dve može da spreči rak želuca“, kaže vođa studije dr Il Ju Čoi iz južnokorejskog nacionalnog centra za borbu protiv raka.

On kaže da bi bilo mudro da se kod osoba čiji je neki član porodice bolovao od raka želuca i koje su podvrgnute gastroskopiji, obavi i test na H. pilori.

„Ako postoji zaraza, treba je lečiti“, kaže on.

Test na bakteriju iz daha može da pokaže da li je antibiotska terapija delovala. U 10 do 30 posto slučajeva u kojima bakterije prežive terapiju, treba isprobati druge lekove.

Jednom kad se bakterija iskoreni, test na H. pilori ne treba ponavljati jer je retkost da se osoba ponovo zarazi bakterijom. U visoko razvijenim zemljama to se dogodi tek kod dva posto slučajeva, kaže ovaj doktor, a u nerazvijenim u tri do 10 odsto slučajeva.

Dobrovoljci u ovoj studiji bili su roditelji, braća i sestre pacijenata koji su lečeni od raka želuca. Kod svih je otkriven H. pilori, a niko nije imao čir na želucu.

Dr Čoi veruje da bi se u slučaju iskorijenjivanja H. pilori 80 do 90 posto karcinoma želuca moglo sprečiti kod osoba mlađih od 40 godina te jedna trećina do jedne četvrtine slučajeva karcinoma kod starijih osoba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.