HRT je u četvrtak, kao i svakog dana, u 6:35 emitovao jednu od svojih najdugovečnijih emisija „TV kalendar“ u kojoj se priseća na bitne događaje iz kategorije „dogodilo se na današnji dan“.

Tako je prikazan i prilog o pobuni vatrogasaca protiv postavljanja mađarskih zastava na zaprešićkom kolodvoru 1903. godine. Došao je i nastavak priče o sukobima s „mađaronima“, a na kraju je opisano i obeležavanje 25. godišnjice tih događaja.

Tada, 1928. godine, spomen-ploču je trebalo da otkrije „narodni tribun“ Stjepan Radić, a kako on pre toga stradao u atentatu u beogradskoj Narodnoj skupštini, ploču su otkrila dva druga političara, ispričano je u TV kalendaru.

Hrvatski portal Telegram.hr u tekstu pod naslovom „HRT je Antu Pavelića predstavio kao vođu HSP-a koji se borio protiv beogradskog nasilja“, navodi kako je onda usledila rečenica koja glasi upravo ovako:

„Na velikoj svečanosti u rujnu govorili su Radićev nasljednik na čelu HSS-a dr Vladko Maček, i vođa HSP-a dr Ante Pavelić, tada u koaliciji protiv beogradskog nasilja”.

Telegram.hr primećuje da je to mirno pročitao spiker pa nastavio da opisuje šta je tom prigodom rekao Maček.

Ovaj portal navodi da to nije prvi gaf u ovoj emisiji.

„Spomenuti dr Ante Pavelić je, dakle, onaj Pavelić, kasniji poglavnik Nezavisne države Hrvatske, najkrvavijeg režima u istoriji Hrvatske, odgovoran za smrt stotine hiljada ljudi, za Jasenovac, Jadovno i bezbroj drugih stratišta. No, urednik TV kalendara, gospodin Leon Rizmaul, nije mislio kako je to potrebno spomenuti. Pavelića su na HRT-u predstavili tek kao vođu jedne stranke koji se u koaliciji s drugom strankom bori protiv beogradskog nasilja“, navodi Telegram.hr.

U HSP-u je, valja napomenuti, delovao i drugi Ante Pavelić, ali ovo se nije odnosilo na njega, pošto u to vreme više nije bio politički aktivan.

Istoričar i sociolog Ivica Miškulin je rekao da su Maček i Pavelić tada zaista bili složni i kazao da to ne treba da čudi jer je reč o događajunakon atentata u Skupštini, za koji je rekao da „je s pravom ocjenjen pucnjem u cjelokupni hrvatski narod”.

Telegram navodi da su iz HRT-a nemuštim saopštenjem odgovorili na pitanja o ovom propustu, a Miškulin je na pitanje da li je trebalo naglasiti da je Ante Pavelić budući poglavnik zloglasne NDH rekao da
da se „opis delovanja nekog pojedinca u konkretnom povijesnom trenutku treba temeljiti na onome što je u tom konkretnom trenutku radio“.

„Godine 1928. Ante Pavelić nije bio Poglavnik NDH, pa time ni odgovoran za politiku rasnog i nacionalnog nasilja koja je provođena u toj državi“, rekao je ovaj sagvoornik Telegrama.

Istoričar Hrvoje Klasić ne slaže se sa ovakvom interpretacijom. On smatra kako je u ovom slučaju ipak bilo važno spomenuti da se radi o čovjeku koji će kasnije postati poglavnik NDH i ratni zločinac.

“U skladu s onim da je kod revizionizma, uz ono što se kaže bitno i šta se prećuti, ja u prikazivanju Pavelića kao borca protiv srpskog hegemonizma vidim prećutkivanje činjenice da je on godinu dana pre događaja spomenutog u prilogu već kontaktirao predstavnike fašističke Italije i trgovao teritorijima i interesima na Jadranu na štetu Hrvata. Takav pristup po meni je revizionizam na mala vrata, jer se otvoreno ne hvali Pavelić, ali e normalizuje i spominje u pozitivnom kontekstu. Tako on postaje samo jedan u nizu političara koji ima dobre i loše strane”, pojašnjava Klasić.

Pomenuta emisija na HRT i ranije je imala ovakve slučajeve.

Tako sz se 2016. godine prisetilio ubistva Aleksandre Zec, koju su s njenim roditeljima ubili pripadnici rezervnog sastava hrvatske policije, uz reči: „Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mjere da je u sjeni ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još preko 400 djece poginulo tijekom velikosrpske agresije, a za što također nikad nitko nije odgovarao”.

A 2012. godine, jedan od najzloglasnijih ustaških zapovednika, Jure Francetić, opisan je kao „legendarni borac” koji je izbio na Drinu i u Bosni se borio protiv partizana.

 

Komentar(1)

  1. Blagoje Jovović
    15. aprila 2019. 08:51

    Možda kasno ili ne ali ga je Blagoje ipak stigao...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.