Ovog avgusta se navršava osam godina kako Mirko Kovač nije među nama, a uskoro će i tri decenije kako nije u svom Beogradu, u koji je došao kao gimnazijalac, i u kojem je proveo trideset godina. Tada, posle mnogih pretnji, uznemirujućih telefonskih poziva, bušenja guma na autu, pljuvanja u štampi, upada naoružanih nacionalista u stan i, na kraju, udarca foto-aparatom u glavu na skupu u Domu omladine, Kovačevi su shvatili da im je selidba jedini izlaz. Ali ovo nije priča (samo) o tome, već o njegovim prijateljima, ljubavima, pismima i zaboravima…

Kovač je bio žestoki kritičar ekstremizma i totalitarizma, šovinizma, Slobodana Miloševića, svakog oblika ljudske zatucanosti i gluposti. Niko mu nikada nije mogao, niti je pokušao da ospori umetnički domet, pripovedački talenat, ali su uvek nastojali da mu ospore pravo da govori i piše. A pisao je iskreno i hrabro, ne štedeći nikoga.

Posle mnogih pretnji, uznemirujućih telefonskih poziva, bušenja guma na autu, pljuvanja u štampi, upada naoružanih nacionalista u stan i, na kraju, udarca foto-aparatom u glavu na skupu u Domu omladine, Kovačevi su shvatili da im je selidba jedini izlaz. Bilo je to definitivno zbogom Beogradu u koji je došao kao gimnazijalac, i definitivno zbogom gradu u kome je proveo tridesetak godina.

„Tog dana, u Domu omladine bila sam u holu, sala je bila prepuna. Stajala sam sa Branom Petrovićem. Nismo uspjeli da uđemo. Bio je skup Ante Markovića, oni nisu bili članovi stranke, imali su liberalni forum koji je došao da ga podrži“, priča Boba. „Čula sam samo neki žamor, bio je tu i Boro Krivokapić i odjednom sam vidjela da Mirka odnose. Kazali su mi da ga je hitna odvezla. Sjela sam u auto, Boro je bio sa mnom, rekao je da sam vozila kao idiot. U Hitnu smo stigli odmah poslije njih. Tada je bila ta čuvena anegdota sa doktorom, koji je rekao: ‘Pa, i ja bih vas udario’. Te noći se javio Ante Marković i rekao: ‘Samo da znate, ako ovo ne uspije, vi ćete biti prva žrtva građanskog rata.’ To je bilo možda godinu i više prije početka raspada Jugoslavije.“

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 26. avgusta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom jeziku

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

Komentar(1)

  1. Selekom
    29. avgusta 2021. 11:39

    Koliko se sećam prvo je počelo u Puli i Splitu otpuštanjem radnika iz brodogradilišta(većinom bili srbi i muslimani njih oko 3500),pa afera Špegelj, gospodin Kovač se nije bunio ni kritikovao te pojave.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.