Amfilohije: “Vučić pokazuje da je velika neznalica”

0
Foto: Tanjug-AP

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije nazvao je predsednika Srbije neznalicom, komentarišući izjavu Aleksandra Vučića “da crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine”.

“Nisam gledao, ali sam čuo. Time Vučić pokazuje da je velika neznalica”, rekao je mitropolit Amfilohije podgoričkim Vijestima, prenosi N1.  

Vučić je rekao da je razgovarao sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, čuo od njega određene argumente i rekao mu svoj stav o Predlogu zakonu o slobodi veroispovesti.  

Predsednik Srbije je na pitanje voditelja televizije O2 rekao i da crnogorska autokefalna crkva, de fakto i de jure, postoji još i pre uspostavljanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Prema njegovim rečima, tu crkvu su formirali na Cetinju na pravno valjan način.

“Taman i da su crnogorske vlasti za sve u pravu, postoji jedna stvar od koje ne može da pobegne, ne možete posle 100 godina državine i prava korišćenja svojine da kažete ‘mi sad imamo druga pravila'”, zaključio je Vučić.  

Povodom odluke Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore da podrži Predlog zakona o slobodi veroispovesti, mitropolit Amfilohije je poručio da takvo bezakonje priziva na sebe prokletstvo svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Cetinjskog.  

“Još se nadam da Skupština Crne Gore to bezakonje neće potvrditi, jer bi to bio poraz Crne Gore i vlasti Crne Gore. A bila bi pobeda njina, kao i pobeda sviju nas da trijumfuje pravda, ime Božje i pravda Božja i zakon onako kako ga je utemeljio sveti Petar Cetinjski”, rekao je Amfilohije.