Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije upozorio je danas da će vlast u Beogradu „izdati Kosovo i Metohiju ako im samo nešto daju“ što, kako je naveo, povrđuje nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da priznanja Kosova nema bez „kompromisnog rešenja“.

„Sram bilo njega i svakog drugog koji se odriče svoga bića, pamćenja, svetinja… Sramna je to priča“, kazao je Amfilohije obraćajući se vernicima ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu kod Novog Pazara, gde se obeležava 1.000 godina od prvog pisanog spomena Raško-prizrenske eparhije SPC.

Kako je preneo portal Kossev, mitropolit je kritikovao one koji kosovski zavet proglašavaju „mitologijom“, navodeći da je taj zavet „ugrađen u istoriju i samo biće srpskog naroda“.“Kažu, tamo na Kosovu nema ništa. Nema ništa u njihovoj glavi, a na Kosovu ima! Ostali su ne samo grobovi i groblja, već svetinje i narod božji, onaj najistrajniji Bogu i svetom Lazaru, da nauči i nas kako treba biti veran Bogu i svetinjama izvornim“, naveo je Amfilohije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić u odgovoru na ovu izjavu je rekao da se ne seća da je mitropolit Amfilohije sa „toliko zlovolje“ nastupao u javnosti kada se Crna Gora osamostaljivala, kao i da se ne seća da je „proklinjao svoje pulene i miljenike iz prethodnih vlasti“ kada su „ćutali na proglašenje kosovske nezavisnosti“.

On je mitropolita optužio da unapred „tuži, presuđuje i govori“ kakva bi bila srpska politika.

„Izdajnikom nazivate srpskog predsednika, čoveka sa najvećom političkom težinom među Srbima, ne za nešto što jeste uradio, nego za nešto što Vi mislite da bi uradio“, naveo je Đurić.


Komentara

 1. BREŽANAC
  8. септембар 2019. 20:47

  Ti si izdao i crkvu i narod pa se stidiš toga, čemo onda uvrede naa raačun AVučića?

  1. Marko
   8. септембар 2019. 22:57

   Samo ti nemoj da izdaš sendvič!

  2. Kosovac
   9. септембар 2019. 14:02

   Sendvic za gospodina molim.

 2. Mime Nikolic
  9. септембар 2019. 09:07

  A ti Bežanac veruješ AV, koji je izdao politiku radikalne stranke, naoustio radikalnu stranku i priključio se politici LDP-a Čede Jovanovića !?!

 3. Mime Nikolic
  9. септембар 2019. 09:39

  Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije upozorio je danas da će vlast u Beogradu „izdati Kosovo i Metohiju ako im samo nešto daju“ što, kako je naveo, povrđuje nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da priznanja Kosova nema bez „kompromisnog rešenja“. „Sram bilo njega i svakog drugog koji se odriče svoga bića, pamćenja, svetinja… Sramna je to priča“, kazao je Amfilohije obraćajući se vernicima ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu kod Novog Pazara, gde se obeležava 1.000 godina od prvog pisanog spomena Raško-prizrenske eparhije SPC.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.