Mitropolija crnogorsko primorska na Cetinju je, tradicionalno, organizovala loženje badnjaka, a ispred Cetinjskog manastira okupio se veliki broj građana, javile su Vijesti.

Mitropolit Amfilohije pozvao je vladiku Metodija da pozdravi okupljene.

„On je došao upravo iz bolnice, dobio je malo batina na Đurđevića Tari, sa ostalima“, kazao je Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije blagosiljao je sa sveštenstvom i okupljenim vernicima badnjake i poručio da je Obod sveto mesto i vekovno ognjište koje je rodilo sve druge svetinje širom Crne Gore, uključujući i Cetinjski manastir.

„Ovde je, pre svega, štampan Oktoih, ćirilična knjiga, sveta Božja knjiga koja je svedočanstvo upravo o Hristu Bogu nešem, o njegovom rođenju, raspeću i vaskrsenju za život sveta“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Amfilohije je istakao da je zbog toga značajno da se uvek vraća ovom temelju Crne Gore i svega časnog i čestitog u njoj.

„Pre svega azbuci na kojom je napisano sve ono što je časno i čestito u istoriji Crne Gore. Nažalost, u naše vreme ta azbuka, to pismo danas je zanemareno, pa kad dođete na Cetinje skoro da ga više nema. Nije to dobro za Cetinje, ni za Evropu. Sa čim ćemo u Evropu ako se odreknemo onoga što jesmo, što smo bili, ako se odreknemo svoga pisma i onog što je njime napisano“, rekao je Amfilohije, a preneo Blic.

Mitropolit Amfilohije je rekao da se oganj Hristovog badnjaka danas rasplamsao na Obodu.

„Rasplamsao se danas širom vaseljene, a naročito širom Crne Gore u ove dane kada se naš narod vraća sebi, svojoj veri svome pravoslavlju čuvajući svetinje koje su ovde sagrađene, ne da budu prćija ničija nego da samo pripadaju živome Bogu i Njegovoj istini. Hramovi su Božji hramovi, a Crkva je pre i iznad svega Božja crkva“, zaključio je Amfilohije.

https://www.facebook.com/objektiv.crna.gora/videos/497567800761270/

Loženju badnjaka na Cetinju prisustvovali su, između ostalih i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović i biznismen Miodrag Daka Davidović.

Više opozicionih lidera političkih partija prisustvovalo je nalaganju badnjaka – na Cetinju su Andrija Mandić, Milan Knežević, Jovan Vučurović, Milutin Đukanović, Milo Božović, Aleksa Bečić, Boris Bogdanović, Vladimir Pavićević, Goran Danilović…

Crnogorska pravoslavna crkva, po tradiciji obnovljenoj devedesetih godina prošlog veka, naložila je badnjake na Cetinju, odvojeno i, kako je najavila, istovremeno, na udaljenosti od svega nekoliko stotina metara gde je to učinila i SPC – ispred Dvora kralja Nikole.

Nalaganju badnjaka CPC prisustvovao je i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Na Cetinju su, kako su javile Vijesti, bile primetne i pojačane mere bezbednosti.

Kako je javio N1, između dva navedena skupa bile su raspoređene jake policijske snage, a ulica koja deli trg od cetinjskog manastira je zatvorena.

Širom Crne Gore danima su masovna okupljanja protivnika Zakona o slobodi veroispovesti, usvojenog krajem prošle godine, a koji na nov način uređuje odnos države i verskih zajednica.

Protiv zakona je SPC u Crnoj Gori koja zakon doživljava kao „antickrveni“ i karakteriše ga kao „pripemu za otimačinu“ imovine te crkve.

Molebanima u crkvama i litijama širom Crne Gore, SPC traži od vlasti da povuku zakon.

Komentar(1)

  1. PG CG
    7 januara 2020 00:51

    Nista novo. Tako je vec 10 i vise godina. Naslov vam je tatalno bezveze.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.