Američko-kineski sukob, čin 5: Kina optužila SAD za nepropisan ulazak u konzulat

0
Profimedia

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da su američki policajci nepropisno ušli u zatvoreni kineski konzulat u Hjustonu. 

U saopštenju nisu izneti detalji, ali su američki federalni agenti proverili vrata konzulata a juče je primećen bravar koji je radio na bravi nakon što su kineske diplomate napustile zgradu.

Američko-kineski odnosi su pali na najniži nivo u više decenija usled sporova oko trgovine, tehnologije, Hongkonga, optužbi za špijunažu i protesta zbog tretmana muslimana u Kini. 

Vlada predsednika Donalda Trampa je ove nedelje naložila zatvaranje kineakog konzulata u Hjustonu, tvrdeći da su kineski agenti pokušali da ukradu medicinska i druga istraživanja u Teksasu. Peking je odgovorio naredbom da se zatvori američki konzulat u gradu Čengdu.

“Što se tiče nasilnog ulaska američke strane u zgradu kineskog generalnog konzulata u Hjustonu, Kina izražava snažno nezadovoljstvo i protivljenje. Kina će odgovoriti adekvatno i neophodno”, navedeno je u saopštenju.

Rečeno je da je konzulat u Hjustonu bio kineska imovina i da po diplomatskim sporazumima američki zvaničnici nisu imali pravo ulaska.

Građani Čengdua su danas fotografisali američki konzulat dok su policajci zatvarali ulicu.

Jedan autobus je dovezen na zemljište konzulata ali nije bilo drugih dešavanja.

(Beta)