“Američki stav o Kosovu ne pruža veće šanse za nastavak dijaloga…”: Ruski ambasador Bocan-Harčenko o postavljanju Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika SAD

2
Foto: Tanjug/AP

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je za Večernje novosti da Rusija za sada u američkom stavu o Kosovu ne vidi promene koje bi davale bolju šansu za dijalog Beograda i Prištine.

On je, komentarišući odluku američkog predsednika Donalda Trampa da za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine imenuje Ričarda Grenela, rekao da je Rusija u više navrata naglašavala da je u pregovorima najvažnije kako će se postaviti Sjedinjene Američke Države.

Ruski ambasador je dodao i da je Brisel sam smanjio svoju ulogu u dijalogu, dozvolivši Prištini da blokira ranije postignute sporazume, da uvede takse, da “nekažnjeno učini sve za podrivanje i stagnaciju dijaloga”.

“Ako postoji želja za obnavljanjem dijaloga, treba uzimati u obzir izvesne, opravdane zahteve Beograda. To je pitanje koje iziskuje prvorazrednu pažnju”, dodao je on.

Postavljanje Grenela na mesto predsedničkog izaslanika izazvalo je različite reakcije u regionu.

“Američki predsednik Donald Tramp je sada postavio novog čoveka. On je, naravno, ozbiljan čovek od poverenja Trampa i videćemo u kojem će smeru to da ide”, rekao je Vučić i najavio da će sa Grenelom lično razgovarati.

Njih dvojica su već obavili jedan telefonski razgovor čiji detalji nisu poznati, a danas bi trebalo i da se sastanu.

2 KOMENTARA

  1. E da ste svi ( pozicija i opozicija) nastupili sa jedinstvenim stavom kad je u pitanju najvaznije pitanje Srbije-Kosovo, ne bi bilo ovoliko veliki problem. Opozicija nije birala nacin i cenu samo da unizi, uvredi i izblati AV, pa je stala protiv sopstvenog naroda samo da srusi sadasnju vlast prodace i Koso o i Srbiju!

  2. Ко каже ? Зато је ту носилац ордена Светог Саве, да Србима објасни шта то на (светом) Косову није српско.

Comments are closed.