Američki analitičari: “Rusi spremaju osvetnički rez, cena nafte može dostići stratosferu”

0
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Izazovu li američke i evropske sankcije ruski osvetnički rez u isporuci nafte, globalne bi cene tog energenta mogle dosegnuti nivo „stratosfere“ od 380 dolara po barelu, upozoravaju analitičari američke investicijske banke JP Morgan Chase.

Rusija bi si, s obzirom na svoju snažnu fiskalnu poziciju, mogla priuštiti, ocenjuju, da smanji dnevnu proizvodnju za 5 miliona barela bez da njena država pretrpi preveliku štetu, napisali su analitičari, a prenosi Bloomberg. Međutim, za veliki deo ostatka sveta taj bi potez mogao biti strašan, prenosi Danas.

Nestanak 3 miliona barela nafte dnevno sa svetskog tržišta mogao bi cenu na londonskoj burzi dovesti na 290 dolara po barelu, dok bi najcrnji scenarij smanjenja od 5 miliona barela vodio ceni od 380 dolara.

Zemlje članice G7 rade, naime, na razradi kompliciranog mehanizma koji bi ograničio cenu koju ruska nafta može postići, a razlog tome je da se pojača pritisak na ruski ratni stroj u Ukrajini.

„Verojatno je da bi se, u slučaju ograničenja cene, Rusi odlučili na osvetu smanjivanjem proizvodnje kako bi Zapadu nanijeli bolan udarac. Trenutna napetost na globalnom tržištu nafte je na ruskoj strani“, komentiraju analitičari JP Morgan Chasea u depeši odaslanoj svojim klijentima.