(Beta) – Glavnokomandujući američkog nuklearnog arsenala, admiral Čarls Ričard, upozorio je da je povećanje kineskih nuklearnih zaliha „sledeće“ na listi planova Pekinga, prenosi Glas Amerike (VOA).

Obraćajući se novinarima u Pentagonu, šef Strateške komande SAD rekao je da dok SAD nemaju prostora za grešku u započinjanju dokapitalizacije svojih nuklearnih snaga, Kina ima dokazane rezultate u izgradnji svoje vojske.

On je naveo primer kako je Peking izgradio više od 250 brodova za novoosnovanu obalnu stražu te zemlje u samo poslednjih sedam godina.

„Kada se Kina odluči za nešto, imaju vrlo impresivno sposobnost da to ostvare … Njihove strategijske snage su sledeće na spisku … i pokušavam da nas pripremim za pretnju sa kojom ćemo se sučiti, ne onakvu kakvu imamo danas“, rekao je admiral.

SAD mogu da izvedu nuklearne udare sa mora, iz vazduha i sa kopna iz podmornica, aviona i preko interkontinentalnih balističkih raketa, što je sposobnost koja se često naziva nuklearnom trijadom.

Ranije ovog meseca, u izveštaju Pentagona izražena je povećana zabrinutost zbog kineske težnje za svojom nuklearnom trijadom, uz istovremeno predviđanje da će Peking „bar udvostručiti“ zalihe nuklearnih bojevih glava tokom sledeće decenije.

Kako navodi VOA, odgovora kineske vlade nije bilo.

Prema godišnjem izveštaju „Kineska vojna snaga“, koji je Pentagon podneo Kongresu i koji je objavljen 1. septembra, u poslednjih 15 godina kineska mornarica izgradila je 12 nuklearnih podmornica, od kojih šest obezbeđuju Kini prvo „kredibilno, na moru bazirano nuklearno odvraćanje“.

Ali, sredinom 2020-ih, verovatno će izgraditi novu podmornicu za nuklearni napad sa navođenim raketama.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-452-od-10-septembra/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.