Humanitarna pomoć je u Gazu počela da stiže posredstvom pristaništa koje su napravile Sjedinjene Države. Ipak, šef američkog odeljenja za pomoć rekao je da novi morski koridor ne može da bude zamena za kopnene prelaze i upozorio da su isporuke hrane i goriva koje ulaze u Gazu usporile i pale na „opasno niske nivoe”.

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi potvrdio je u petak da su kamioni humanitarne pomoći, uključujući hranu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su poslati brodom sa Kipra, istovareni na obalu Gaze i predati pod kontrolu UN.

Kirbi je poručio: „Nadajmo se da će, dok završimo sve, nešto od toga zaista biti u ustima tih gladnih ljudi“.

Asošiejted pres je, međutim, citirao neimenovanog zvaničnika UN koji je rekao da distribucija pošiljke nije počela od petka popodne.

Velika Britanija je saopštila da u petak isporučila 8.400 kompleta za pružanje privremenog skloništa, napravljenih od plastične folije.

Šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAid), Samanta Pauer, rekla je da će SAD koristiti morski put za isporuku „pomoći – uključujući hranu bogatu hranljivim materijama, namenjenu hiljadama najugroženije dece i odraslih u Gazi, ali i kritične potrepštine kao što su plastične folije za skloništa, kante za čistu vodu i pribor za higijenu”.

Ali, kako je Pauer dodala „pristanište ne zamenjuje kopnene prelaze do Gaze, od kojih svaki treba da radi sa maksimalnim kapacitetom i efikasnošću. Svaki momenat kada prelaz nije otvoren povećava posledice sukoba“.

Ona je dalje objasnila da su hrana i gorivo, upućeni Gazi, u protekle dve nedelje usporili i pali na drastično niske nivoe. „Jedva 100 kamiona pomoći dnevno je ulazilo u Gazu. To je daleko manje od 600 kamiona koji su zapravo potrebni svakog dana. Mora se učiniti mnogo više.“

Izraelske vojne operacije oko južnog grada Rafe, dovele su do zatvaranja obližnjeg prelaza iz Egipta, i prekida skoro svih kopnenih isporuka kroz još jednu južnu kapiju u Kerem Šalomu, piše Gardijan.

U međuvremenu, izraelski ekstremisti su poslednjih dana upali u zasedu i opljačkali kamione koji su krenuli ka severnom prelazu u Erezu.

Iako Izraelske odbrambene snage (IDF) tek treba da izvrše napad na centar Rafe, UN su u petak saopštile da je skoro 640.000 ljudi raseljeno iz grada, a mnogi su otišli ​​na sever u Deir al-Balah, gde su uslovi daleko gori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.