Američka kompanija MSD ulazi u farmaceutsku trku

  0

  Američka farmaceutska kuća MSD koja više od 125 godina pronalazi lekove i vakcine za najizazovnije bolesti sveta, ušla je u trku za pronalaženje vakcine protiv aktuelne pošasti – korona virusa. MSD je udružio svoje napore zajedno sa tri inovativne kompanije koje su dokazane na polju vakcina i imuno-modulacijskih terapija protiv zaraznih bolesti. Ova farmaceutska kuća će pružiti nesebičnu podršku za otkrivanje, razvoj, proizvodnju i globalnu distribuciju vakcina protiv Covid-19 kako bi one bile dostupne populaciji širom sveta. Ovo podrazumeva i da će MSD Srbija u okviru svojih nadležnosti  pružiti podršku da se vakcina nađe i u Srbiji.

  “Naša uloga je da sačuvamo i poboljšamo zdravlje ljudi i sve naše aktivnosti mere se uspešnim postizanjem tih ciljeva. Kao što smo bili solidarni u vreme vanrednog stanja vrednim donacijama zdravstvenom sistemu i državnim institucijama, tako ćemo i u pogledu vakcine pružiti podršku zdravstvenom sistemu Srbije u cilju zaštite javnog zdravlja”, istakao je Nebojša Škuljec, direktor predstavništva MSD Srbija. On napominje da su vesti iz MSD o razvoju vakcine vrlo ohrabrujuće i da se vode na više frontova.

  Oslanjajući se na pionirski rad Instituta Paster, Themis Bioscience i MSD razvijaju  vakcinu koristeći platformu virusa koji izaziva male boginje. Vakcina je u  fazi predkliničkih istraživanja, a do kraja godine planiran je i početak kliničkih studija. Istovremeno, MSD i neprofitna inicijativa IAVI (The International AIDS Vaccine Initiative) rade i na eksperimentalnoj vakcini protiv SARS-CoV-2. Ova vakcina podrazumeva tehnologiju rekombinantnog virusa vezikularnog stomatitisa (rVSV) koja je osnova MSD vakcine protiv ebole. Ova tehnologija podrazumeva da se uobičajen životinjski virus modifikuje tako da izražava proteine koji stimulišu imuni odgovor organizma.

  MSD i biotehnološka kompanija Ridgeback Biotherapeutics LP razvijaju i potencijalno rešenje pod nazivom EIDD-2801, oralni antivirusni lek za pacijente obolele od Covid-19 koja je u fazi ranog kliničkog razvoja.

  „MSD je u potpunosti posvećen razvoju efikasnog odgovora na pandemiju COVID-19. Ponosni smo što možemo da obeležimo vrhunac našeg brzog, savesnog i zajedničkog napora na identifikaciji nekih od najperspektivnijih rešenja ovog globalnog izazova. Osiguraćemo da svi ovi programi imaju potrebne resurse, pažnju i fokus, ali i da budu dostupni svima“, rekao je Kenneth C. Frazier, predsedavajući i izvršni direktor Merck & Co.