Američka ambasada u Kabulu: “Što pre napustite aerodrom zbog specifične pretnje”

0

(Beta-AFP) – Američke vlasti upozorile su na “specifičnu i verodostojnu” pretnju u blizini aerodoma u Kabulu i pozvale svoje državljane da napuste to područje posle nedavnog napada u kojem je poginulo više od 100 osoba.

“Zbog specifične i verodostojne pretnje, svi američki državljani u blizini kabulskog aerodroma bi trebalo da napuste to područje što pre”, saopštila je u subotu ambasada SAD u Kabulu.

Pretnja se odnosi na južni i severozapadni deo aerodroma kao i na područje u blizini benzinske pumpe kod aerodroma, dodala je ambasada.

Niz pretnji bombom poremetile su poslednjih dana operaciju evakuacije Amerikanaca na aerodomu u Kabulu. Amerikanci su bili primorani na saradnju sa talibanima koji su polovinom avgusta preuzeli vlast u Avganistanu.

Američki predsednik Džozef Bajden u subotu je upozorio da je moguć još jedan teroristički napad na aerodromu u roku od 24 do 36 sati i da je situacija na tom području izuzetno opasna.

U napadu džihadista Islamske države na aerodrom u Kabulu u četvrtak je poginulo više od 100 ljudi, među kojima 13 američkih vojnika.