Poštovanje vladavine prava, posebno slobode okupljanja i slobode medija, od suštinskog su značaja za put Srbije ka EU, istakli su danas ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopšteno je iz predsedništva.

Ambasadori Kvinte (Italije, Nemačke, Francuske, SAD i Velike Britanije) i šef Delegacije EU pozdravili su nameru predsednika Srbije da formira novu i inkluzivnu Vladu sa jasnim mandatom u pogledu težnji Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Oni su, kako se dodaje, snažno podržali obnovu dijaloga Beograda i Prištine i izrazili optimizam da će on dati jasne rezultate za građane u regionu.

Izrazili su zabrinutost zbog ponovnog porasta obolelih od virusa kovid-19 i iskazali spremnost da i dalje pomažu Srbiji, navodi se u saopštenju.

Vučić je, povodom sastanaka koji su prošle nedelje održani u Briselu, rekao da su uz posredovanje EU pokrenuta važna pitanja o nestalim i interno raseljenima, kao i pitanje ekonomske saradnje.

On je iskazao zadovoljstvo snažnom podrškom za nastavak dijaloga i izrazio zahvalnost liderima Francuske i Nemačke što su, učešćem na video konferenciji 10. jula, dali snažnu podršku dijalogu, kao i administraciji SAD, koja je uticala na stvaranje povoljne klime za obnavljanje dijaloga.

Vučić je naglasio da razgovori nisu bili laki, jer u ovom trenutku izmedju Beograda i Prištine postoje razlike u pristupu.

On je istakao važnost imenovanja Vlade sa jasnom proevropskom orijentacijom, a posebno unapređenja vladavine prava u narednom periodu.

Vučić je rekao da potpuno razume što je Nemačkoj, koja predsedava EU u veoma teškom periodu, u fokusu pitanje pandemije i suzbijanje njenih posledica, ali da se nada da će i proširenje EU ostati na agendi.

On je zahvalio EU na finansijskoj podršci za borbu protiv pandemije, kao i na spremnosti da pomogne otklanjanje njenih ekonomskih posledica.

Na podršci je zahvalio i zemljama Kvinte koje nisu članice EU – SAD i Velikoj Britaniji i izrazio svoju punu posvećenost i pažnju nastavku borbe protiv kovid-19.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-444-od-16-jula/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.