Ambasador SAD u Prištini: “Mere reciprociteta u skladu s Briselskim sporazumima”

0
EPA/MICHAEL REYNOLDS

(Beta) – Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenijer) rekao je da su mere reciprociteta koje je donela vlast u Prištini u skladu sa sporazumima u Briselu i da su koordinisane s međunarodnom zajednicom.

Ambasador je na Tviteru pozdravio odluku prištinskih lidera da privremeno obustave sprovođenje mera reciprociteta.

“SAD pozdravljaju odluku kosovskih lidera da privremeno obustave primenu mera reciprociteta za registarske tablice i dokumenta za ulaz i izlaz. Obe mere su u potpunosti u skladu s Briselskim sporazumima i koordinisane su s međunarodnom zajednicom”, napisao je Hovenijer.

Ambasador Hovenijer je u nedelju uveče zatražio od prištinskih lidera da odlože za 30 dana sprovođenje odluka o preregistraciji vozila s tablica Srbije na RKS tablice i odluke o reciprocitetu za lične karte koje izdaje Republika Srbija, jer je, prema njegovim navodima, “bilo dezinformacija i nesporazuma u vezi sa odlukama”.

Većina provladinih medija danas je na naslovnim stranama objavila da su povodom odlaganja sprovođenja odluka o obaveznoj preregistraciji vozila i nepriznavanju ličnih dokumenata Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, Sjedinjene Američke Države stale na stranu Srbije.