Novi ambasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji, Entoni Godfri izjavio je da je cilj Amerike da ohrabri dijalog između Beograda i Prištine i ukaže na to koliko bi ljudi u regionu imali koristi od toga da se nađe rešenje za kosovski problem.

„Moj zadatak je popravim odnose Srbije i SAD, ali da radim u interesu svoje zemlje na Balkanu, a interes Amerike je da Zapadni Balkan postane mesto stabilnosti i prosperiteta, gde se poštuju demokratske vrednosti, gde zemlje poštuju granice i imaju dobre odnose“, rekao je Godfri u intervjuu za RTS.

On je istakao da je za to najbolji način put ka Evropskoj uniji i zato je, kako je rekao, njegov cilj da upotrebi svu energiju i sva sredstva ambasade u Beogradu da pomogne Srbiji da postigne ono što je sama sebi postavila – a to je ulazak u EU.

Godfri je naveo da je Evropska unija poslala loš signal kada je rekla da zaustavlja proces proširenja: „Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer i ja smo razgovarali i izrazili razočarenje što EU nije učinila korak napred. Bio je to loš signal“.

Po njegovoj oceni, članstvo u EU ostaje za Srbiju važan podstrek.

„Kolege iz Brisela su me uverile da nije baš došlo do potpune promene politike i podsetili su me da je proširenje utkano u osnivačka dokumenta Unije, tako da to pitanje nije sasvim zatvoreno“, rekao je Godfri.

Na pitanje da li vakuum koji ostavlja odlaganje proširenja za neke druge uticaje na primer Rusije i Kine, američki ambasador je rekao da ga to ne uznemiruje: „Srbija dobro napreduje, najveći deo investicija dolazi iz Evrope. Evropa je blizu, a Kina i Rusija su daleko. Razumem specijalne veze Srbije sa Rusijom i Kinom i one su vam važne, Srbija sama odlučuje o svojim partnerstvima i mi te odluke poštujemo“.

Posebno, kako je rekao, odluku o neutralnosti i suverenitet Srbije. Prema njegovim rečima, reforme koje su urađene i one koje treba obaviti zbog članstva u EU su važne same po sebi, a ne samo zbog članstva.


Komentar(1)

  1. Bobby
    24. novembra 2019. 16:04

    Очајничке поруке да се Србија задржи на ланцу и трчкању за шаргарепицом, која је све даље и даље од ње, толико већ далеко, да је ни не види, већ само тако, трчкара. Улазак Србије у ЕУ до 2025. је out of topic, с'обзиром на предстојеће, недатиране реформе ЕУ, 2030. и даље су већ толико далеко да Србија више неће моћи споразуме са ЕЕУ и Кином склапа на "привременим" основама, већ на трајним интересима. А тада ће се морати признати да ЕУ није ништа више од "шарене лаже" и да се крене са таквим ставовима који ће у преговорима истаћи истрајност Србије да се такви споразуми очувају што ће доносити много више економске користи, од тренутних "привремених", тако договорених због ЕУ.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.