Ambasador Nemačke: “Očekujemo od Srbije da uvede sankcije Rusiji – brže će napredovati ka EU”

1
Foto: Printscreen Youtube

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da Nemačka i Evropska unija očekuju od Srbije da se priključi sankcijama EU prema Rusiji, jer je Beograd na putu ka Uniji – koja je i zajednica vrednosti i spoljne politike.

„Sve je u rukama Srbije, proces evrointegracija je smišljen tako da u što većoj meri zemlje kandidati sprovode reforme to je brži napredak ka članstvu. Nemačka podržava Srbiju na tom putu. Što se brže pridruži zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, Srbija će brže napredovati na putu ka EU i mi tu Srbiju potpuno podržavamo“, kazao je Šib, a prenosi N1.

On pojašnjava da sankcije međunarodne zajednice, i u okviru nje i EU, “nisu došle iz čista mira”.

“Imamo sankcije EU protiv Rusije i to zbog ruskog napada na Ukrajinu. U nekom postupanju bez presedana je Rusija napala suverenu, nezavisnu državu, i to je kršenje međunarodnih pravila, i ovaj rat traje već sedam nedelja, vratio se rat u Evropu, to je katastrofa, niko se nije usudio da nešto tako pomisli, imamo hiljade poginulih, milione izbeglih, i ne može se predvideti kraj ovog rata, važno je da se okonča, da se postigne primirje, i to je pozadina ovih sankcija, da se privoli ruski režim da obustavi rat”, navodi Šib.

Ukazujući da sankcije nanose štetu “i nama koji smo ih uveli”, ističe da je to miran način da se zaustavi rat i pokazaće se koliko brzo će imati efekat.

“U ovom trenutku se radi o tome da se osudi ruska agresija, da se nazove kako jeste – agresijom, humanitarna situacija je dramatična, reč je o tome da se pokaže solidarnost sa Ukrajinom i ti signali su veoma važni, u tom smislu Srbija je poslala važne signale i to pozdravljamo”, naveo je nemački ambasador.

Upitan hoće li Nemačka povući investitore, ako Srbija odbije da uvede sankcije Rusiji, on kaže da su to vrlo hipotetička pitanja, podsetivši da kada je on pre tri i po godine došao u Beograd u nemačkim firmama u Srbiji je radilo između 46.000 i 47.000 srpskih radnika, a sada je taj broj povećan na između 72.000 i 74.000, u 400 nemačkih preduzeća – što ga raduje.

“Razvoj je u toku, sama preduzeća odlučuju za sebe šta će uraditi, ja vidim i dalje pozitivan trend. Svaka nemačka investicija ovde je dobra stvar bez ikakve sumnje, ali istovremeno preduzeća prate aktuelnu situaciju i gledaju kakvu pozicija Srbija zauzima u ovoj situaciji, a kakav će stav zauzeti to je na njima, ali situacija je složena i teška. Kada je reć o zemljama koje teže ka EU, moramo pokazati jedinstvo, solidarnost, zalagati se zajedno da se završi ovaj strašni rat što je pre moguće”, istakao je Šib.

Dodaje da je Nemačka veoma svesna energetske zavisnosti Srbije od Rusije, baš kao i njegova zemlja, i da u ovoj oblasti “želimo da pružamo podršku Srbiji, svesni toga šta to znači osloboditi se energetske zavisnosti”.

1 KOMENTAR

  1. Србија све и да занемари постојеће уцене око Косова, Сребренице,.. итд., не може ни економски да издржи то придруживање таквим “еуропским вриједностима” јер би то за њу и њене грађане значило банкрот, много пре краја тог “пута”. Што би народ рекао, “не липши магаре,…”. Србија не може да плаћа течни нафтни гас од преко хиљаду нечега за хиљаду м3, угаљ више него дупло скупље по тони, нафту по стотину нечега за барел,… итд. Једноставно не може и када би хтела, јер је сиромашна. Запад то (можда и) може, “Ukazujući da sankcije nanose štetu “i nama koji smo ih uveli””, то је додатни трошак од 70-130 евра више за сваког грађанина ЕУ, где је просечна зарада око хиљаду и по евра. И са овим износима има проблем и не иде глатко чак ни у свим земљама ЕУ, о чему сведочимо свакодневно, на бројним протестима широм ЕУ. А шта онда рећи за Србију, где 65% становништва не може финансијски да издржи изненадни трошак од 100 евра ! Из свега овога и произилази да би било сулудо да се било који инвеститор повлачи из Србије, осим уз изричит налог. Јер они овде сада остварују екстрапрофите, на ценама електричне енергије, угља, радне снаге,… итд. Они овакав експлоататроски “амбијент” немају одавде до Вијетнама. Србија само може да вам пожели пуно успеха и среће у том “мирном” начину обустављања рата”, а за све остало, “ко је луд, не буди му друг”.

Comments are closed.