Ambasador Godfri: SAD očekuju rešavanje slučajeva paljenja ambasade i ubistva braće Bitići

2
Foto: Beta (MILAN OBRADOVIC/DS)

Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Entoni Godfri rekao je da SAD očekuju da će biti rešeni slučajevi paljenja američke ambasade u Beogradu i ubistva braće Bitići.

“Na prvim sastancima sa srpskim ministrima razgovarao sam o tim slučajevima. Imali smo veoma otvoren dijalog i SAD očekuju da će odgovorni za oba slučaja  biti osudjeni”, rekao je Godfri posle potpisivanja amandmana na Sporazum o pomoći Sjedinjenih država Srbiji.

On je naveo da se  veliki deo pomoći koju Sjedinjene Države pružaju Srbiji upravo odnosi na pomoć pravosudnim institucijama i vladavini prava.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da će svaki pokrenuti proces dobiti svoj epilog i da je posao nadležnih da utvrdi ko je kriv. Ona je izrazila nadu da SAD prepoznaju kooperativnost srpske vlade u vezi  ovih slučejeva.

“Mislim da idemo u dobrom pravcu i da će nadležne institucije uraditi svoj posao onako se to radi u demokratiji”, rekla je Joksimović.

Američki državljani braća Mehmet, Agron i Ilir Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog nelegalnog prelaska granice. Posle odslužena kazne  pušteni si iz zatvora, a potom ubijeni.

Drugi slučaj koji opterećuje odnose SAD i Srbije je paljenje američke ambasade u Beogradu za vreme mitinga “Kosovo je Srbija” 21. februara 2008. godine, koji je organizovala tadašnja vlast posle usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Kosova.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-436-od-14-maja/

2 KOMENTARA

  1. Ta 3 siptara su bili teroristi i ratni zlocinci koji su poginuli u tuđoj zemlji protiv koje su se borili a da li su imali vas ili pasoš vanzemaljaca nije bitno.Mislim da bi ste isto i vi uradili trojici Srba koji bi ubijali Amerikance u Americi.Sto se tiče paljevine jedne zgrade u kojoj nije bilo nikoga je mizerno naspram rusevina koje ste vi napravili samo u toj istoj ulici i zato bolje da ćutite.

  2. ja se nadam da ce amerika da rasvetli i kazni onoga ko je naredio napad na srbiju bez odobrenja un i ko sve treba da odgovara za stradale ljude u toj suludoj agresiji….i da amerika plati stetu nastalu usled bombardovanja i da svima na teritoriji bivse sr jugoslavije nadoknadi dusevnu bol i patnju usled bombardovanja…

Comments are closed.