Ambasador: “Državljanin Srbije koji je povređen u zapaljenom autobusu je dobro…”

0
EPA-EFE/VASSIL DONEV

Državljanin Srbije koji je povređen u nesreći nadomak Sofije kada je jedan autobus koji je saobraćao iz Severne Makedonije u potpunosti izgoreo se oseća dobro, napisao je na Tviteru ambasador Željko Jović, koji ga je posetio.

Prema poslednjim informacijama, 46 ljudi je poginulo nakon što se autobus sa severnomakedonskim registarskim tablicama zapalio na autoputu u zapadnoj Bugarskoj u toku noći. Autobus u kom su bila 52 čoveka putovao je autoputem Struma iz Sofije prema Blagoevgradu na jugozapadu zemlje, a do nesreće je došlo oko 2 časa kod izlaza za mesto Bosnek, oko 40 kilometara južno od Sofije.

Kako je navedeno na zvaničnom Tviter nalogu srpske ambasade, ambasador je posetio Ljuljzima Sulejmanija, koji je povređen u toj nesreći i koji je, kako je naglasio ambasador, i pored povrede, pomagao u evakuaciji putnika.

„Dobro se oseća, redovno ćemo ga obilaziti”, napisao je na Tviter nalogu ambasade Srbije u Bugarskoj, uz zajedničku fotografiju.

Ambasador je zahvalio bugarskom Ministarstvu spoljnih poslova na pomoći.

Podsetimo, tokom dana, postojalo je više informacija o tome da li među povređenima i poginulima ima i državljana Srbije

Prvo je agencija MIA prenela reči odlazećeg premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva koji je izjavio je da među žrtvama tragične nesreće severnomakednoskog autobusa u Bugarskoj, ima i građana Srbije.

“Najveći broj žrtava su građani Severne Makednije, ali ima i državljana Srbije”, rekao je Zaev, javila je MIA.

Međutim, nakon toga se oglasio ambasador Srbije u Bugarskoj.

Jović je rekao da u ovom momentu nema potvrde da među preminulima ima i srpskih državljana. Tada je istakao da ambasada proverava informacije u vezi sa vešću da među nastradalima ima srpskih državljana.

“Tragedija je takva, kao što je rekao ministar unutrašnjih poslova Bugarske, da su žrtve izgorele do neprepoznavanja i da će jedini mogući način da se identifikuju biti DNК analiza”, rekao je Jović.

Kasnije se oglasila i ambasadorka Srbije u Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović koja je istakla da, prema saznajima kojima raspolaže ambasada, među preživelim putnicima jedan državljanin republike Srbije.

„Nemamo više zvaničnih informacija od toga. Makedonski ministar zdravlja se uputio u Bugarsku sa predsednikom vlade i u njegovoj izjavi jasno stoji da su svi preživeli van životne opasnosti“, rekla je Jovanović i dodala da pretpostavlja da više informacija ima naša ambasada u Sofiji, preneo je N1.

Ona je rekla da je od jutros u kontaktu sa ambasadorom Srbije u Bugarskoj Željkom Jovićem i da on pokušava da stupi u kontakt sa našim preživelim državljaninom.

Mediji su prethodno preneli i izjavu albanske ministarke spoljnih poslova Olte Džačke da su svi nastradali u izgorelom autobusu “Albanci iz Severne Makedonije”.

Ona je to napisala na svom Fejsbuk nalogu, uz izraze saučešća porodicama preminulih i dodala da su Albanija i Severna Makedonija “bliske u ovim teškim trenucima”.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime