Almodovar, Foster, Spajk Li…: Otvoren 74. Kanski festival

0
(Beta/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)

(Beta-AFP) – Južnokorejski reditelj Bong Džun-ho, Amerikanci Spajk Li i Džodi Foster i Španac Pedro Almodovar otvorili su sinoć u Kanu 74. Međunarodni filmski festival, kojim se obeležava veliki povratak svetskog filma teško pogođenog epidemijom kovida.

“Evo nas konačno opet okupljeni u našim lepim toaletama”, rekla je glumica Džodi Foster, koja je prva uzela reč na sceni gde joj je počasnu Zlatnu palmu uručio Pedro Almodovar.

Zatim su im se pridružili Bong Džun-ho, dobitnik Zlatne palme 2019. godine sa filmom “Parazit” i predsednik žirija Spajk Li da zajedno otvore 74. izdanje filmskog festivala.

Za Zlatnu palmu ove godine se takmiči 24 filma.

Festival će otvoriti film “Anette” Leosa Karaksa, koji se takmiči za glavnu nagradu.

Na spisku filmova u trci za Zlatnu palmu nalaze se, između ostalih, ostvarenja Italijana Nanija Moretija, Amerikanca Šona Pena, Rusa Kirila Serebrenikova i Francuza Žaka Odijara.

Takmiče se i “French Dispatch” američkog reditelja Vesa Andersona i “Benedetta”, holandskog režisera Pol Verhovena.

Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova.

Kanski festival, koji je obično svakog maja, ove godine je zbog epidemije koronavirusa pomeren za jul. U Kanu više nema policijskog časa niti ograničenja broja ljudi u bioskopskim salama, ali je nošenje maske ostalo obavezno u zatvorenom prostoru.