Genomskim profilisanjem do uspešnijeg lečenja karcinoma

Alijansa za personalizovanu zdravstvenu zaštitu danas je organizovala edukaciju pacijenata pod nazivom Sveobuhvatno Genomsko Profilisanje – Potencijal, Pragmatizam i Progres sa ciljem pružanja informacija o novim dijagnostičkim metodama koje doprinose što boljem razumevanju biologije tumora.

Danas, zahvaljujući CGP tehnologiji (sveobuhvatno genomsko profilisanje) postoji mogućnost da se tumorski gen u potpunosti ispita kako bi se otkrila svaka alteracija kod određenog pacijenta, što dovodi do veće mogućnosti da postoji lek koji “cilja” tu alteraciju. To za pacijenta može da znači i do nekoliko puta više ciljanih terapijskih opcija, a veći broj terapijskih mogućnosti potencijalno daje bolji ishod lečenja, istakla je Maja Kocić, predsednica Udruženja pacijenata obolelih od limfoma LIPA i članica PHC Alijanse.

Objašnjavajući po kom principu funkcioniše proces genomskog profilisanja, Kocić je istakla da se savremeno onkološko lečenje zasniva na poznavanju genomskog profila tumora tj. razumevanju DNK mutacija („grešaka“) koje su uzrok nastanka karcinoma. Na osnovu pronađenih mutacija u tumoru, lekar može da preporuči preciznije lečenje i zato je važno da pacijenti budu informisani o novim tokovima na polju dijagnostike tumora.

PHC Alijansa ima za cilj da na razne načine vrši edukaciju pacijenata o principima personalizovane medicine: kroz sastanke, brošure, digitalni sadržaj, kampanje i sl.

Genomsko testiranje se može vršiti putem „hotspot“ testova i putem genomskog profilisanja tumora. „Hotspot“ testovi mogu da nađu samo unapred definisane mutacije na ograničenim delovima DNK dok CGP test omogućava potpuniji uvid u karakteristike karcinoma pretražujući više vrsta mutacija na širem području tumorske DNK. Genomsko testiranje se u Srbiji radi u nekoliko laboratorija i privatnih onkoloških klinika.

Maja Kocić je naglasila da je genomsko testiranje namenjeno osobama obolelim od bilo kog solidnog tumora, npr. karcinoma pluća ili dojke kao i za hematološke malignitete, poput limfoma. Da bi se test uradio potreban je uzorak tkiva ili krvi. Testiranje iz krvi se obično radi kada nije dostupan uzorak tkiva ili u uzorku iz tkiva nema dovoljno malignih ćelija. Na osnovu najnovijih naučnih saznanja i rezultata profilisanja tumora svakog pacijenta, izveštaj testiranja će prikazati lekove odobrene za dati tip karcinoma, lekove odobrene za drugi tip karcinoma a koji deluju na pronađenu mutaciju kao i spisak kliničkih ispitivanja za koja pacijent može da ispunjava kriterijume uključenja. Razumevanje biologije tumora omogućilo je razvoj personalizovanog onkološkog lečenja kome svi težimo a da li je za određeni tumor potrebno uraditi ovakvu vrstu testa potrebno je savetovati se sa onkologom ili hematologom.“

 O Alijansi….

Alijansa za Personalizovanu Zdravstvenu Zaštitu, okuplja četiri udruženja: Udruženje obolelih od limfoma i HLL – LIPA, Udruženje pacijenata Srbije – UPS, Društvo multipleskleroze Srbije i Ženski centar Milica, sa zajedničkim ciljem da se unapredi ostvarivanje prava na adekvatnu, odnosno personalizovanu zdravstvenu zaštitu uz primenu savremenih metoda dijagnostike i lečenja.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.