Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donela je rešenje kojim se uzbunjivaču iz „Krušika“ Aleksandru Obradoviću ukida mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora i korišćenja interneta, saopšteno je danas iz tog suda.

Iz obrazloženja odluke, kako se navodi u saopštenju suda, proizilazi da je sudija za prethodni postupak izvršila uvid u dostavljene spise, kao i dopis Višeg javnog tužilaštva od 18. decembra u kojem se javni tužilac nije izjasnio da li predlaže produženje ili ukidanje izrečene mere uz obrazloženje da odluku o tome ostavlja na ocenu sudu, te je našla da više ne stoje razlozi zbog kojih je okrivljenom izrečena mera kućnog pritvora.

Iz suda podsećaju i da je protiv navedenog rešenja dozvoljena žalba u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu.

Magazin Nedeljnik proglasio je, u sada već tradicionalnom izboru, Aleksandra Obradovića za ličnost godine.

“Dosije ‘Krušik’ jedan je od najvažnijih događaja u godini za nama, a posledice ove afere prevazilaze i granice Srbije. Tu je i razaranje državnih firmi stranačkim zapošljavanjem, i bahatost izabranih predstavnika vladajuće stranke, i enormno bogaćenje onih koji su, navodno sposobni, za rešavanje problematične srpske namenske industrije, i nepotizam, i borba stranih sila za uticaj na ovim prostorima. I to je sasvim dovoljno da redakcija Nedeljnika u tradicionalnom izboru za ličnost godine proglasi osobu koja je sve pokrenula, Aleksandra Obradovića (40), terminera proizvodnje u valjevskom ‘Krušiku’”, kaže se u obrazloženju.

Aleksandar Obradović je, iz kućnog pritvora u Valjevu, dao veliki intervju za novi broj Nedeljnika, u kojem je pričao o čitavoj aferi, odluci da osvetli malverzacije sa trgovinom oružja, ali i o svemu što je proživljavao otkako je priča izašla na videlo.

Fotografija nanogice koju je nosio Aleksandar Obradović nastala je u kućnom pritvoru, odnosno u njegovom stanu u Valjevu / Foto: Nebojša Babić

“Predosetio sam hapšenje. Noć pre toga nisam spavao. Znao sam da će se to desiti još u avgustu kada smo išli na more u Grčku. Žena je primetila moju nervozu, ali nije znala zbog čega je to. Znajući da će me optužiti, svaki mejl do poslednjeg sam sačuvao. Nisam radio protiv svoje države. Ništa nisam ukrao, falsifikovao, mirno spavam. Znam da konsekvence treba da snosim, ali znam da ta dokumentacija koju sam fotografisao ili kopirao nije po propisima”, ispričao je Obradović za novi broj Nedeljnika.

“Moje hapšenje je moja najveća pobeda. Dao sam im USB sa svim podacima koje sam imao i znao sam da sada moraju da se bave zloupotrebama u ‘Krušiku’.”

Uzbunjivač iz “Krušika” govorio je o svom životnom putu, porodici, o vremenu kada je bio jedan od najboljih strelaca juniorskih liga kao mladi košarkaš valjevskog “Metalca”. Igrom sudbine, jedan od policajaca koji su došli da ga uhapse prepoznao ga je iz košarkaških dana.

Velika ispovest Aleksandra Obradovića objavljena je u novom Nedeljniku koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. decembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju knjigu “Stvari koje Srbi vole” i Mond diplomatik na srpskom jeziku

Komentara

  1. Borislav Marić
    18. decembra 2019. 15:55

    Konačno jedna nepristrasna i objektivna presuda, i nadajmo se da će konačna presuda biti oslobađajuća.

  2. Bobby
    19. decembra 2019. 15:00

    Резултат потпуне правне деформације института притвора, је управо ово затварање невиног човека на рок од 91 дан. Да подсетим, да је притвор престао да буде притвор у свом изворном смислу, у време власти ДС-а и Бориса Тадића, односно, у време "изградње" и имплементације демократских и европских вредности у Србији. Притвор је притвор и он мора да остане притвор. Не сме да се претвара у затвор. Притвор није санкција и стога он не сме да траје дуже од 24 часа. У том времену дежурни тужилац има да се изјасни и напише шта има, или да се осумњичени пусти. Боље и 1000 кривих на слободи, него један невин у затвору (односно Тадићевом притвору), који данас, како видимо, ова власт излишно користи.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.